Nem valószínű, hogy 2030 előtt beindulna a szélenergiatermelés a Fekete-tengeren Nagy-Bege Zoltán szerint

2023. január 10. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke, Nagy-Bege Zoltán nem tartja valószínűnek, hogy 2030 előtt beindulhat a szélenergiatermelés a Fekete-tengeren.

A szakember egy keddi bukaresti szakmai konferencián elmondta, a fenntartható jövő biztosításához Romániának energiaügyi szempontból nagyobb, 2050-ig tartó távlatokban kellene gondolkodnia, és elsősorban az ipari energiafogyasztásra kellene összpontosítania.

„El kell gondolkodnunk azon, hogyan nézzen ki Románia gazdasága és ipara 2050-ben” – jelentette ki. Szerinte csak az ország fejlődésre való törekvésén múlik, hogy ki tudja-e majd aknázni a Fekete-tengerhez kapcsolódó energiapotenciálját, beleértve a földgázkitermelést, a szél- és a napenergiát. „Én személy szerint szkeptikus vagyok abban a tekintetben, hogy 2030-ra képesek leszünk ezeket a beruházásokat megvalósítani” – fogalmazott az ANRE alelnöke az Agerpres tudósítása szerint.

Nagy-Bege Zoltán szerint Romániának 2023 végére törvényt kell alkotnia a tengeri szélenergiáról, együttműködési megállapodást kell kötnie Bulgáriával, és egy támogatási rendszert is kell dolgoznia ahhoz, hogy 2030-ig egyáltalán beindulhassanak a fekete-tengeri beruházások.

A Energy Policy Group nevű független think tank kedden egy szakmai konferencián mutatta be a közös román-bolgár energiaszigetre (Energy Island) vonatkozó koncepcióját, amelyik a szervezet szerint megoldást jelenthet a fekete-tengeri szélenergiatermelés méretgazdaságos beindítására.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!