Nem valószínű, hogy 2030 előtt beindulna a szélenergiatermelés a Fekete-tengeren Nagy-Bege Zoltán szerint

2023. január 10. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke, Nagy-Bege Zoltán nem tartja valószínűnek, hogy 2030 előtt beindulhat a szélenergiatermelés a Fekete-tengeren.

A szakember egy keddi bukaresti szakmai konferencián elmondta, a fenntartható jövő biztosításához Romániának energiaügyi szempontból nagyobb, 2050-ig tartó távlatokban kellene gondolkodnia, és elsősorban az ipari energiafogyasztásra kellene összpontosítania.

„El kell gondolkodnunk azon, hogyan nézzen ki Románia gazdasága és ipara 2050-ben” – jelentette ki. Szerinte csak az ország fejlődésre való törekvésén múlik, hogy ki tudja-e majd aknázni a Fekete-tengerhez kapcsolódó energiapotenciálját, beleértve a földgázkitermelést, a szél- és a napenergiát. „Én személy szerint szkeptikus vagyok abban a tekintetben, hogy 2030-ra képesek leszünk ezeket a beruházásokat megvalósítani” – fogalmazott az ANRE alelnöke az Agerpres tudósítása szerint.

Nagy-Bege Zoltán szerint Romániának 2023 végére törvényt kell alkotnia a tengeri szélenergiáról, együttműködési megállapodást kell kötnie Bulgáriával, és egy támogatási rendszert is kell dolgoznia ahhoz, hogy 2030-ig egyáltalán beindulhassanak a fekete-tengeri beruházások.

A Energy Policy Group nevű független think tank kedden egy szakmai konferencián mutatta be a közös román-bolgár energiaszigetre (Energy Island) vonatkozó koncepcióját, amelyik a szervezet szerint megoldást jelenthet a fekete-tengeri szélenergiatermelés méretgazdaságos beindítására.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!