Két év haladékot kellett adnia a fejlesztési minisztériumnak a PNDL-ből finanszírozott beruházások befejezésére

2022. december 30. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Két év haladékot adott a fejlesztési minisztérium a Helyi Fejlesztések Országos Programjából (PNDL) finanszírozott beruházások befejezésére. Cseke Attila miniszter szerint a haladékra azért volt szükség, hogy az elkezdett beruházásokat befejezzék, ne maradjanak félig felépítve, és a már befektetett közpénz megtérüljön.

A tárcavezető tájékoztatása szerint a haladék két évre szól, és 3798 beruházást érint. Nem kapnak haladékot azok a beruházások, amelyeket nem kezdtek el építeni, amelyekre nem kért számlakifizetést a helyi önkormányzat – tette hozzá a tárcavezető, akit az RMDSZ közleménye idéz.

A Helyi Fejlesztések Országos Programjának (PNDL) első szakaszából finanszírozott 3350 beruházás közül 2714 elkészült, és a fennmaradottak közül 572 befektetés befejezésére ad, az önkormányzatok kérésére, haladékot a minisztérium. Mintegy 3,45 milliárd lej közpénzt biztost a fejlesztési tárca ezekre a beruházásokra, ebből 2,26 milliárdot már elköltöttek. A haladéknak köszönhetően ezt az 572 beruházást is befejezhetik, illetve csak 64 olyan finanszírozást nyert pályázat van a 3.350 között, amely nem készült el eddig és nem kaphat haladékot – közölte a miniszter.

A PNDL második szakaszában 7218 beruházást finanszíroztak, ezek közül 3992 elkészült és 3.26-ra ad két éves haladékot a szaktárca.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!