Többletadót vetne ki a kormány az energetikai vállalatokra

2022. december 28. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Még szerdán a kormány asztalára kerül egy tervezet, amely szerint többletadót vetnének ki a romániai kőolaj- és a földgáztermelőkre, valamint azokra a kőolajfinomítókra, amelyek üzemanyagot termelnek – tudta meg az Economica.net, amely azt állítja, hogy magához a tervezet szövegéhez is hozzájutott. A gazdasági portál úgy tudja, hogy a tervezetet ma elemezni fogja a kabinet.

A tervezet szövege szerint különadót vetnének ki minden olyan kőolaj-, földgáz- és finomítói ágazatban működő vállalatra, amelynek a nyeresége 2022-ben és 2023-ban 20%-kal meghaladja a 2018 és 2021 között realizált nyereség átlagát. Azok a vállalatok, amelyek ebbe a kategóriába esnek, a tervezet szerint 60%-os szolidaritási adót kell fizessenek a 2018-2021-es időszak átlagnyereségét 20%-kal meghaladó nyereség összegére.

A tervezet mostani változata szerint az adó befizetésére június 25-ig kerülne sor, az összeg pedig egy úgynevezett szolidaritási alapba kerülne, amelyből az állam az energiafogyasztók támogatását, a megújuló energiával kapcsolatos beruházásokat vagy fogyasztás csökkenését elősegítő programokat finanszírozhatna.

A tervezet számos vállalatot érinthet, de minden bizonnyal az OMV Petrom, a Romgaz, valamint a Petromidia kőolajfinomítót működtető Rompetrol fog jelentős adót befizetni.

A tervezet egyébként egy olyan uniós direktívát emelhet át a hazai jogrendbe, amely szintén azt írja elő, hogy az energiafelhasználók támogatását a tagállamok az előző évekhez képest nagyobb nyereséget elérő energetikai vállalatok többletadóztatásából finanszírozzák.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!