Hivatalos: januártól megszűnik az 50 banis üzemanyagár-kompenzáció

2022. december 28. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány nem fogja meghosszabbítani a december 31-én lejáró 50 banis üzemanyagár-kompenzációra vonatkozó mechanizmust – jelentette be Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerdai kormányülés elején. Ciucă azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az intézkedéshez abban az esetben visszatérnek, ha a töltőállomásoknál az árak újra számottevő emelkedésnek indulnak.

A bejelentés nem meglepetés, az elmúlt napokban a román lapok sajtóértesülésekre hivatkozva egybehangzóan arról írtak, hogy az intézkedésről az év végén tapasztalható üzemanyagáresések miatt lemond a kormány.

A kabinet júniusban jelentette be, hogy a meredek üzemanyagár-emelkedések miatt 0,50 lejes kompenzációt tesz lehetővé a töltőállomásokat működtető vállalatok számára. A vállalatokra nézve nem kötelező kompenzációs mechanizmus lényege, hogy amennyiben 0,50 lejjel olcsóbban adják az üzemanyagot, akkor az árcsökkentésből 0,25 lej visszatérítésére lesznek jogosultak az államkasszából. Ezzel a mechanizmussal lényegében a vállalatok és az állam fele-fele arányban finanszírozzák az intézkedést.

November közepe óta a standard benzin ára 1,23 lejjel, a gázolaj ára pedig 1,34 lejjel csökkent literenként. A legolcsóbban benzint 5,97 lejes áron, gázolajat 7,14 lejes áron lehet tankolni szerdán a Peco-online szakportál Kolozsvárra vonatkozó adatai szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!