Hivatalos: januártól megszűnik az 50 banis üzemanyagár-kompenzáció

2022. december 28. – 13:02

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány nem fogja meghosszabbítani a december 31-én lejáró 50 banis üzemanyagár-kompenzációra vonatkozó mechanizmust – jelentette be Nicolae Ciucă miniszterelnök a szerdai kormányülés elején. Ciucă azt ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az intézkedéshez abban az esetben visszatérnek, ha a töltőállomásoknál az árak újra számottevő emelkedésnek indulnak.

A bejelentés nem meglepetés, az elmúlt napokban a román lapok sajtóértesülésekre hivatkozva egybehangzóan arról írtak, hogy az intézkedésről az év végén tapasztalható üzemanyagáresések miatt lemond a kormány.

A kabinet júniusban jelentette be, hogy a meredek üzemanyagár-emelkedések miatt 0,50 lejes kompenzációt tesz lehetővé a töltőállomásokat működtető vállalatok számára. A vállalatokra nézve nem kötelező kompenzációs mechanizmus lényege, hogy amennyiben 0,50 lejjel olcsóbban adják az üzemanyagot, akkor az árcsökkentésből 0,25 lej visszatérítésére lesznek jogosultak az államkasszából. Ezzel a mechanizmussal lényegében a vállalatok és az állam fele-fele arányban finanszírozzák az intézkedést.

November közepe óta a standard benzin ára 1,23 lejjel, a gázolaj ára pedig 1,34 lejjel csökkent literenként. A legolcsóbban benzint 5,97 lejes áron, gázolajat 7,14 lejes áron lehet tankolni szerdán a Peco-online szakportál Kolozsvárra vonatkozó adatai szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!