Rekordösszegű óvadék ellenében házi őrizetbe került a becsődölt FTX kriptotőzsde volt vezetője

2022. december 23. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

A New York-i bíróság 250 millió dollár óvadék ellenében házi őrizetbe helyezte Sam Bankman-Friedet, a csődbe jutott FTX kriptovaluta-kereskedőcég csalással és sikkasztással vádolt alapítóját csütörtökön – írja az MTI.

A milliárdos vállalkozót szerda éjszaka szállították az Egyesült Államokba a Bahama-szigetekről, ahol múlt hétfőn tartóztatták le az amerikai hatóságok kérésére. Bankman-Fried szabadon távozott a New York-i bíróságról, de szülei kaliforniai házában Palo Altóban kell kivárnia a bírósági büntetőeljárás kezdetét. A meghallgatáson a szövetségi helyettes ügyész a vádak ismertetéskor úgy fogalmazott, hogy

Bankman-Fried elképzelhetetlen mértékű csalást követett el, és szigorú óvadéki feltételek megállapítását kérte. Közlése szerint a 250 millió dollár óvadék minden idők legmagasabb tárgyalás előtti óvadéki összege.

A bíró végül úgy döntött, hogy Bankman-Fried lábára nem kell már a bíróságon feltenni a nyomkövető bilincset, hanem csak akkor, amikor megérkezik Kaliforniába. Ebben enyhítő tényezőként vette figyelembe, hogy a gyanúsított önként vállalta kiadatását.

A 30 éves üzletembert múlt hétfőn a Bahama-szigetek rendőrsége vette őrizetbe az amerikai hatóságok kérésére. A New York-i ügyészség összesen nyolc rendbeli bűncselekménnyel vádolja, banki átutalási csalástól, pénzmosáson át bűnszervezetben elkövetett csalásig. A 13 oldalas vádirat szerint Bankman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a sok milliárd dollárral gazdálkodó vállalat összeomlásában. A vád szerint az alapító olyan üzleti modellt hozott létre, amely lehetővé tette, hogy a befektetők pénzét elsikkassza és azt saját fedezeti alapjába, az Alameda Research-be terelje át, amely azután kétséges ingatlanvásárlásokra és nagyösszegű politikai adományokra használta fel a pénzt.

A 2019-ben alapított FTX kriptovaluta-tőzsde november 11-én kért csődvédelmet, miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, mert elfogyott a pénze. A 30 éves cégalapítót tavaly még a világ egyik leggazdagabb embereként, és legfiatalabb milliárdosaként tartották számon, akinek a vagyonát a Forbes több mint 26 milliárd dollárra becsülte. A vállalkozó szürreális ügyeiről a Telex itt írt részletes cikket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!