A fogyasztás csökkenése miatt 1,3%-ra lassul jövőre a gazdasági növekedés a CFA Románia felmérése szerint

2022. december 22. – 13:58

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő évben 1,3 százalékosra lassul a román gazdaság növekedési üteme, a GDP-arányos államadósság pedig 56 százalékosra nő – jósolja csütörtökön közölt jelentésében a CFA Románia Egyesület, amelyet az Agerpres foglalt össze.

A befektetési szakértőket tömörítő szervezet havonta készít felmérést a pénzügyi elemzők körében Románia gazdaságának egy éves távlatairól. Közleményük szerint a válaszadóik 10,68 százalékos inflációt jósolnak 12 hónap múlva. Prognózisuk szerint a költségvetési hiány 2022-ben 6,6 százalékos, jövőre pedig 6,2 százalékos lesz.

Az egyesület alelnöke, Adrian Codirlaşu azt nyilatkozta, hogy az infláció jövőre is kétszámjegyű marad, és a vásárlóerő gyengülése miatt csökken a fogyasztás. Emiatt lassul le szerinte a gazdasági növekedés üteme 1,3 százalékosra a következő évben.

A CFA Románia szerint decemberben az előző hónaphoz képest 0,4 ponttal növekedett, jelenleg 33,7 ponton áll a 0-tól 100-ig terjedő skálán a román gazdasággal szembeni bizalom indexe. A mutatónak két összetevője van, az egyik a jelenlegi gazdasági helyzetet tükrözi, a másik a következő 12 hónapra vonatkozó kilátásokat. A bizalom indexének emelkedését az előbbi mutató 2,2 pontos növekedése vonta maga után.

Az egyesület szakértőinek több mint 90 százaléka szerint a lej gyengülni fog az euróval szemben a jelenlegi értékéhez képest a következő 12 hónapban, a szakértők fél év múlva átlagban 5,0279 lejes, egy év múlva 5,1021 lejes euró-árfolyammal számolnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!