Jövőtől eltörölnék az 50 banis üzemanyagár-kompenzációt kormányközeli források szerint

2022. december 21. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány várhatóan a napokban döntést hoz arról, hogy mi lesz a december 31-ig érvényben lévő 50 banis üzemanyagár-kompenzáció sorsa. A G4 Media kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az elmúlt időszakban tapasztalható jelentősebb árcsökkenés hatására a kabinet annak a lehetőségéről tárgyal, hogy megszünteti a nyár óta érvényben lévő intézkedést.

A portál azt is tudni véli, hogy a kormány mindemellett arra is vállalást fog tenni, hogy amennyiben az árak az intézkedés megszüntetését követően újra elkezdenek emelkedni, akkor újra az árak kompenzálásáról fognak dönteni.

A kormány júniusban jelentette be, hogy a meredek üzemanyagár-emelkedések miatt 0,50 lejes kompenzációt tesz lehetővé a töltőállomásokat működtető vállalatok számára. A vállalatokra nézve nem kötelező kompenzációs mechanizmus lényege, hogy amennyiben 0,50 lejjel olcsóbban adják az üzemanyagot, akkor az árcsökkentésből 0,25 lej visszatérítésére lesznek jogosultak az államkasszából. Ezzel a mechanizmussal lényegében a vállalatok és az állam fele-fele arányban finanszírozzák az intézkedést.

A kormány valószínűleg a hatalmas költségvetési hiány és az elmúlt hetekben tapasztalt jelentősnek mondható üzemanyagár-csökkenés miatt dönthet a mechanizmus megszüntetése mellett. Az Economedia gazdasági portál elemzése szerint november közepe óta a standard benzin ára 1,20 lejjel, a gázolaj ára pedig 1,30 lejjel csökkent literenként. A legolcsóbban benzint 6 és 6,06 lej közötti áron, gázolajat 7,16 és 7,19 lej közötti áron lehet tankolni szerdán a Peco-online szakportál adatai szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!