Idén több elektromos autót helyeztek forgalomba Romániában, mint az elmúlt két évben összesen

2022. december 14. – 13:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az év első 11 hónapjában 10 140 elektromos autót helyeztek forgalomba Romániában, míg tavaly valamivel több mint 6800-at, 2020-ban pedig 3130-at. Ezzel Románia villanyautó-parkja meghaladta a 23 ezret – írta meg az MTI.

Az országban egyelőre a kis- és kompakt modellek a legnépszerűbbek: a forgalomba helyezett villanyautók több mint 35 százaléka a hazai autómárka – egyébként Kínában gyártott – első elektromos modellje, a Dacia Spring, a második 9,2 százalékos részesedéssel a Renault ZOE, a harmadik helyre pedig a Volkswagen E-UP modellje jött fel 5,5 százalékkal, leszorítva a dobogóról a jóval drágább Tesla Model 3-at.

Igaz, az elektromos autók száma a forgalomban részt vevő járművek egy kis részét teszik csak ki, de a kereslet látványos megugrása egy korszakváltást jelezhet az MTI által szemlézett elemzés szerint.

Romániában jelenleg 3400 nyilvános elektromos autótöltő áll rendelkezésre az ország 1378 településén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!