A borravalót szabályozó törvényt fogadott el a parlament

2022. december 13. – 13:49

Másolás

Vágólapra másolva

A borravalót is fel kell tüntetni a nyugtán, és bankkártyával is ki lehet majd fizetni egy új jogszabály szerint, amelyet kedden döntéshozó fórumként fogadott el a képviselőház.

A jogszabály tisztázza a borravaló törvényes fogalmát, mely szerint csak az a pénzösszeg nevezhető borravalónak, amelyet a vendég a nyugtán szereplő összegen kívül önszántából ad a kiszolgálásért. Azonban továbbra is tilos bármilyen szolgáltatást borravalóhoz kötni, a borravaló ezentúl is opcionális lesz, olvasható az RMDSZ közleményében. A borravaló szabályozásának gyakorlati kivitelezését az RMDSZ módosító-javaslatának megfelelően fogadták el, írják.

Amennyiben Klaus Iohannis államfő kihirdeti az új jogszabályt, a vendéglátóipari egységekben 2023. január elsejétől a borravalót kétféleképpen lehet majd feltüntetni a nyugtán a vendég kérésére: kiválaszthatja, hogy a végösszeg 0 és 15 százaléka között milyen összeget szán borravalóra, vagy abszolút értékben is feltüntetheti az összeget.

Az alkalmazottak borravalóból származó jövedelme fizetésen kívüli jövedelemnek számít, ezért jövedelemadó-köteles lesz, azonban kevesebb adóterhet vetnek ki rá, csak a 10 százalékos személyi jövedelemadó befizetésére kötelesek.

A borravalót kötelező lesz szétosztani az alkalmazottak között, ennek módszertanát a vendéglátó belső szabályzata rögzíti majd.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!