Nagy-Bege Zoltán: a romániai prosumerek száma jövőre elérheti a százezret

2022. december 9. – 16:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lehetetlen, hogy jövőre elérje a százezret az áramtermelő-fogyasztók, azaz prosumerek száma Romániában – jelentette ki az Agerpres beszámolója pénteken Nagy-Bege Zoltán, az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) alelnöke egy szakmai konferencián.

Az ANRE alelnöke azt mondta, idén megduplázódott a romániai áramtermelő-fogyasztók száma, de még mindig messze elmarad az ágazat valós lehetőségeitől.

Nagy-Bege Zoltán a magyarországi szintet említette példaként: a szomszédos országban ugyanis a hatóságok októberben bejelentették, hogy minden közcélú hálózatra való csatlakozási kérelmet jóváhagynak, amit a prosumerek november elseje előtt nyújtottak be. Maguk is meglepődtek, amikor 20 nap alatt 20.000 kérelem érkezett. „Magyarországról van szó, egy olyan országról, amelynek feleakkora a lakossága, mint Romániáé” – nyomatékosította az ANRE alelnöke.

Hozzátette, meggyőződése, hogy Románia sokkal nagyobb potenciállal bír ezen a téren, mint Magyarország. „Megkockáztatom azt a becslést, hogy 2023-ban az áramtermelő-fogyasztók száma hat számjegyű lesz, vagyis 100.000-nél nagyobb. Ez nem lehetetlen” – fogalmazott Nagy-Bege Zoltán, aki szerint a legnagyobb kihívást a prosumerek közcélú hálózatra való csatlakoztatása fogja jelenteni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!