Elfogadta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét

2022. december 8. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta a kormány csütörtöki ülésén a 2023-as költségvetés tervezetét, amely abból indul ki, hogy a következő évben 2,8%-kal bővül a gazdaság (1552 milliárd lejre), a költségvetési hiány pedig GDP-arányosan 4,4%-ra mérséklődik.

A tervezet szerint a költségvetés kiadási oldala jövőre eléri a GDP 39,17%-át, vagyis 607,924 milliárd lejt. A főbb állami kiadási tételek közül tervezet szerint Románia jövőre beruházásokra a GDP 7,22%-át, 112,1 milliárd lejt irányoz elő. Ez az összeg 2026-ra 154,2 milliárd lejre nőne.

A költségvetés jövő évi bevételeit a GDP 34,77%-ára, 539,6 milliárd lejre becsüli a tervezet. Ez az összeg 2026-ra 655,1 milliárd lejre nő. A költségvetési bevételek fő forrását a társadalombiztosítási járulékok (az összes bevétel 30,1%-a) jelentik 2023-ban, ezt követik az áfából (21,1%), az EU-tól kapott összegek (13,2%), valamint a jövedéki adók (7,1%).

Az elmúlt időszakban tapasztalt pénzromlás függvényében az is érdekes, hogy a tervezet szerint az éves infláció az idei 15,2%-ról jövő év végére 8%-ra csökken, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig a GDP 8,5%-áról 8%-ra mérséklődik. Ugyanakkor az idei 2%-os csökkenésük után a reálbérek 2023-ban 1,7 százalékkal növekednek.

Arról, hogy a minisztérikumoknak hogyan változik a jövő évi költségvetése, itt írtunk részletesen.

Ciucă: szinte mindenik minisztérium több forrásból gazdálkodhat jövőre

Nicolae Ciucă miniszterelnök még a csütörtöki kormányülést megelőző nyilvános felszólalásában kijelentette, hogy csaknem az összes minisztérium nagyobb összegből gazdálkodhat jövőre, az áram- és a gázárak hatósági korlátozása és kompenzálása pedig folytatódik.

„Szinte mindegyik minisztérium magasabb költségvetésre számíthat jövőre. Folytatnunk kell azokat a közpolitikákat és programokat, amelyek mellett elköteleztük magunkat az oktatás, a kutatás és innováció, az egészségügy, a szociális ellátás, a gazdaság, a mezőgazdaság, a közlekedési infrastruktúra, valamint a biztonság és a védelem területén. Folytatódik az áram- és a gázárak korlátozása és kompenzálása” – mondta Ciucă.

Ciucă „realistának” és „kiegyensúlyozottnak” nevezte a költségvetés tervezetét, amely szerinte lehetővé teszi a beruházások további támogatását, prioritásként kezeli a munkahelyek megőrzését, a lakosság megvédését az áremelkedés és infláció hatásaitól, és új intézkedéseket tartalmaz a kiszolgáltatott emberek támogatására. Azt is elmondta, hogy az állampolgárokat érintő ágazatokban 233 program finanszírozására biztosít keretet a költségvetés.

A kormány jóváhagyása után a költségvetés a parlament elé kerül, amely megvitatja és szavaz róla. A miniszterelnök reményét fejezte ki, hogy ez december 15-e előtt megtörténik, és az államfő kihirdetheti a jogszabályt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!