Kijött a friss GDP-adat, a lakossági fogyasztás húzta a gazdaságot

2022. december 7. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

A nyers adatok szerint 5 százalékkal, a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint pedig 4,3 százalékkal nőtt a román gazdaság az idei év első kilenc hónapjában 2021 azonos időszakához képest – írja az Agerpres a statisztikai intézet adataira hivatkozva.

Ezek szerint az idei harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 4 százalékkal, a szezonálisan igazított adatok szerint 4,7 százalékkal gyarapodott a múlt év harmadik negyedévéhez képest; a szezonálisan igazított adatok szerint az idei második negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékos volt a GDP-növekedés a harmadik negyedévben.

Az idei év első kilenc hónapjában az INS által becsült GDP a szezonálisan kiigazított adatok szerint elérte az 1056,34 milliárd lejt, ami 4,3 százalékos növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest. A nyers adatok szerint az idei első három negyedévben a GDP becsült értéke 999,994 milliárd lej volt, ami 5 százalékos növekedést jelent a múlt év első kilenc hónapjához viszonyítva.

Az idei első három negyedévben a következő ágazatok járultak hozzá a legjelentősebb mértékben a GDP növekedéséhez: nagy- és kiskereskedelem, gépjárműjavítás, szállítás és raktározás, vendéglátás, információ és kommunikáció, ingatlantranzakciók.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!