Kijött a friss GDP-adat, a lakossági fogyasztás húzta a gazdaságot

2022. december 7. – 13:32

Másolás

Vágólapra másolva

A nyers adatok szerint 5 százalékkal, a szezonális és naptárhatásoktól megtisztított adatok szerint pedig 4,3 százalékkal nőtt a román gazdaság az idei év első kilenc hónapjában 2021 azonos időszakához képest – írja az Agerpres a statisztikai intézet adataira hivatkozva.

Ezek szerint az idei harmadik negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) a nyers adatok szerint 4 százalékkal, a szezonálisan igazított adatok szerint 4,7 százalékkal gyarapodott a múlt év harmadik negyedévéhez képest; a szezonálisan igazított adatok szerint az idei második negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékos volt a GDP-növekedés a harmadik negyedévben.

Az idei év első kilenc hónapjában az INS által becsült GDP a szezonálisan kiigazított adatok szerint elérte az 1056,34 milliárd lejt, ami 4,3 százalékos növekedést jelent 2021 azonos időszakához képest. A nyers adatok szerint az idei első három negyedévben a GDP becsült értéke 999,994 milliárd lej volt, ami 5 százalékos növekedést jelent a múlt év első kilenc hónapjához viszonyítva.

Az idei első három negyedévben a következő ágazatok járultak hozzá a legjelentősebb mértékben a GDP növekedéséhez: nagy- és kiskereskedelem, gépjárműjavítás, szállítás és raktározás, vendéglátás, információ és kommunikáció, ingatlantranzakciók.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!