Az elmúlt 15 év leggyengébb kukoricatermése az idei a mezőgazdasági miniszter szerint

2022. december 4. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

A szárazság miatt az utóbbi 15 év leggyengébb kukoricatermése várható idén Romániában – nyilatkozta az Agerpresnek a mezőgazdasági miniszter. Petre Daea szerint az aszály szinte megfelezte ebben az évben a megszokott termésmennyiséget, ennek ellenére Románia nem szorul importra, sőt exportálhat is.

A miniszter még nem tudott pontos adatokat mondani az idei kukoricatermésről, mert a betakarítás még nem fejeződött be. Annyi bizonyos azonban szerinte, hogy az átlagos terméshozam mintegy három tonna lesz hektáronként a korábbi években jegyzett öt-hat tonnához képest.

Petre Daea elmondta, hogy az idei napraforgótermés mintegy 70 százaléka a megszokott éves mennyiségnek, de így is kétszerese a belső szükségleteknek. Hozzátette, hogy a gabonafélékben nem tett olyan nagy kárt az aszály, idén 9 millió búza termett, amiből exportra is futja.

A miniszter hangsúlyozta, hogy 2022 nagyon nehéz év volt a gazdák számára, akik „minden tiszteletet megérdemelnek”, mert az aszály körülményei között is képesek voltak megtermelni a belső szükségleteket kielégítő terménymennyiséget.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!