Szinte megkétszereződött a légi utasok száma az első három negyedévben

2022. december 1. – 12:52

Másolás

Vágólapra másolva

Az idei első három negyedévben csaknem megkétszereződött a légi utasok száma a romániai repülőtereken, az egy évvel korábbinál csaknem 97 százalékkal többen, 15,738 millióan utaztak – közölte szerdán az országos statisztikai intézet.

A növekedésben szerepet játszott az alacsony bázis, ugyanis tavaly a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében bevezetett korlátozások miatt alacsony volt a forgalom. A legtöbb utas, 9 351 900 a bukaresti Henri Coanda (Otopeni) nemzetközi repülőtér szolgáltatásait vette igénybe. A második legnagyobb utasforgalma a kolozsvári Avram Iancu repülőtérnek volt, amely 1,980 millió utast szolgált ki. Harmadik helyen a jászvásári nemzetközi légi kikötő áll 1,191 millió utassal.

A legtöbb utas, 1,248 millió Olaszországból érkezett a romániai repülőterekre, Nagy-Britanniából 1,172 millió, Németországból 787 ezer, Spanyolországból 683 ezer. A román légi kikötőkből legtöbben, 1,284 millió utas Olaszországba utazott, Nagy-Britanniába 1,200 millióan, Németországba 826 ezren, Spanyolországba 689 ezren, Franciaországba 420 ezren utaztak.

A statisztikai intézet azt is közölte, hogy a belföldi járatokon utazók csaknem 50 százaléka a bukaresti Henri Coanda repülőtérről indult vagy oda érkezett, a kolozsvári repülőtér a belföldi légi utasok csaknem 16 százalékát szolgálta ki, míg a temesvári a 14 százalékát.

(MTI)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!