Egyről két hónapra nő az apáknak járó gyermeknevelési szabadság

2022. november 29. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Sürgősségi rendeletet fogadott el a kormány: az eddigi egy hónap helyett legalább kettőt kell kivennie az apának, amennyiben az anya volt addig gyermeknevelési szabadságon.

A munkatörvénykönyv szerint a szülők eldönthetik, hogy melyik szülő veszi ki a két éves gyermeknevelési szabadságot, de egyszerre csak egyikük lehet gyermeknevelésin – emlékeztet a sürgősségi rendelet elfogadásáról szóló közleményében az RMDSZ. Eddig ugyanakkor kötelező volt legalább egy hónapot a másik szülőnek is kivennie. Ez az időszak nő meg 2023. január 1-jétől két hónapra. Amennyiben a másik szülő úgy dönt, hogy nem igényli a két hónapos gyermeknevelési szabadságot, az ezután járó jogokat sem kaphatja meg.

Az RMDSZ szerint a módosítások célja, hogy mindkét szülő jobban össze tudja egyeztetni a szakmai és gyermekneveléssel kapcsolatos feladatait.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!