A jövő év első felében újraindítaná a termelést az Azomureș

2022. november 29. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

A következő év első felében újraindítaná tevékenységét az Azomureș. A marosvásárhelyi műtrágyagyártó az Economedia megkeresésére közölte azt a portállal, hogy 2023 első félévében tervezi a gyártás újraindítását, a gyártó konkrét dátumot viszont nem adott meg.

A svájci Ameropa csoport tulajdonában lévő legnagyobb romániai műtrágyagyártó a magas energiaárak miatt függesztette fel a tevékenységét. A műtrágyaipar számára ugyanis nagy nehézséget okoz, hogy egy tonna műtrágya előállítási költségének kétharmadát a földgáz ára tesz ki. Az energiahordozó árának tavalyi robbanásszerű emelkedése miatt sok iparági szereplő függesztette fel a termelést amiatt, mert már nem volt gazdaságos a termelés folytatása.

A vállalat döntését valószínűsíthetően az magyarázza, hogy a földgáz nemzetközi ára némiképp stabilizálódott az elmúlt időszakban, így pedig már az európai termelők költségei is elviselhetőbbek lettek azokkal az orosz vagy észak-afrikai vállalatokkal szemben, amelyek dominálják a piacot annak köszönhetően, hogy az országaik jellemzően jelentős földgáz-forrásokkal rendelkeznek, így jóval a nemzetközi piaci ár alatt jutnak hozzá az energiahordozóhoz.

Az Azomureș évente 1,6 millió tonna műtrágyát gyárt, amelynek mintegy 75 százaléka a hazai piacra kerül. A 2012 óta svájci tulajdonban levő üzem 1100 dolgozót foglalkoztat. Tavaly decembertől áprilisig már felfüggesztették egyszer a működésüket szintén a magas energiaárak miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!