Megdupláznák a cigaretta jövedéki adóját. Dobozonként akár 6 lejjel is nőhetnek az árak

2022. november 28. – 15:19

Másolás

Vágólapra másolva

A dohánytermékek adóztatásának felülvizsgálatára készül az Európai Unió. A Financial Times birtokába került bizottsági anyag szerint annak érdekében, hogy a dohányzók számát jelentősen csökkenteni tudják, látványosan emelnék a dohánytermékek jövedéki adóterhét az ezt meghatérozó uniós irányelv módosításával, de jobban megadóztatnák az új típusú dohányipari termékeket is.

A kiszivárgott dokumentum szerint a cigaretta húsz szálanként számított jövedéki adóját a jelenlegi 1,8 euróról 3,6 euróra dupláznák. Az emeléssel kapcsolatban a Financial Times meg is jegyzi, hogy egy ilyen döntésnek főként a közép-kelet-európai országokban lenne erős hatása az árakra, ahol egy doboz cigaretta eleve olcsóbb, a brit lap szerint körülbelül 3 euró. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy ez az ár a valóságban Romániában sokkal inkább 4-5 euró között mozog.

Mekkora emelést jelenthet ez a romániai cigaretta árakban?

A romániai jogszabályok jelenleg 594,97 lejes (körülbelül 120,43 euró) jövedéki adót határoznak meg 1000 szál cigarettára, ami 20 szál esetén 11,89 lejes (nagyjából 2,40 eurós) jövedéki adót jelent. Ha az Európai Bizottság javaslata valóban életbe lép, és a 3,60 euró (17,80 lejes) lesz a jövedéki adó minimum szintje 20 szál cigaretta esetén, akkor az legalább 1,20 eurós (5,90 lejes) adóemelést jelent, tehát csak egy doboz cigaretta árában közel 6 lejes lehet az emelkedés.

A tervek szerint nem csak a hagyományos cigaretta drágulna jelentősen. Az elektromos cigaretták esetében 40%-kal növekedne a jövedéki adó, míg a párologtatási technikát alkalmazó dohányipari termékekre 20%-os jövedéki adót vetnének ki. A hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnek ki, ami 1000 eladott darabonként 91 eurós adókulcsot jelent.

A végső cél, hogy az EU-ban 2040-re dohányzásmentes nemzedék jöjjön létre.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!