A kormány a CFR Marfă csődjétől tart, ezért új vasúttársaságot alapítana

2022. november 24. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

A CFR Marfă pénzügyi gondjai miatt új teherszállítási vasúti társaságot alapítana a kormány – az erről szóló sürgősségi kormányrendeletet a szállítási minisztérium dolgozta ki is bocsátotta közvitára. A társaságot Carpatica Feroviar Rt. néven hoznák létre, és a sürgősségi rendelettervezet indoklásában a CFR áruszállítási részlegének nehézségei mellett azt hozzák fel érvéként, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt nemzetbiztonsági jelentősége van annak, hogy az állam rendelkezzen vasúti áruszállításra alkalmas kapacitásokkal.

A közvitára bocsátott sürgősségi kormányrendelet is azt támasztja alá, hogy a szakminisztériumban aggódnak a CFR Marfă esetleges csődje, és annak következményei miatt. A társaság adósságállománya hatalmas, jelenleg eléri a 4,5 milliárd lejt. 2021-ben a CFR Marfă árbevétele csökkenő tendenciát követve 512 millió lej volt, miközben 351 millió veszteséget termelt. A pénzügyi szempontból nagyon rossz íven lévő vállalat legnagyobb gondját mégis az okozza, hogy az Európai Bizottásg egy 2020-as döntésében úgy határozott, hogy

a vállalatnak vissza kell fezetnie azt a 2,6 milliárd lejnyi állami támogatást, valamint az ehhez fűződő kamatokat, amelyeket a brüsszeli testület tiltott állami támogatásnak ítélt meg.

„A vasúti árufuvarozás biztosítása általános stratégiai fontossággal bír, a működésében bekövetkező problémák komoly fennakadásokat okoznak a főbb gazdasági ágazatok működésében. A 2020-2022-es időszak rendkívüli eseményei (a covid-19 világjárvány, az energia-, élelmiszer- és közlekedési válság, valamint az ukrajnai háború) rámutattak a beruházások szükségességére a vasúti szektorban, illetve kiemelték a vasúti szállítás meglétének fontosságát, amely az EU- és a NATO szintjén egyeztetett követelmények szerint feltétel nélkül képes minden szükséges szállítást végrehajtani” – áll a tervezet indoklásában.

Az Economedia a hírrel kapcsolatban felidzézi, hogy Sorin Grindeanu szállítási miniszter a társaság helyzetéről korábban úgy nyilatkozott egy Margrethe Vestager versenyjogért felelős európai biztossal folytatott tárgyalása után, hogy három fő lehetősége van az államnak a most kialakult helyzetben:

  • az egyik az olasz Alitalia légitársaság esetében már látott szcenárió, amikor a vállalat csődje után egy három hónapos időszakot követően az állam megvásárolja a csődbe ment társaság aktíváit, és új állami céget alapít – a most közvitára bocsátott tervezet inkább ezt készíti elő;
  • a másik lehetőség, hogy az állam behajtja a tartozását, ami gyakorlatilag lehetetlenné tenné a CFR Marfă számára a talpraállást;
  • míg a harmadik lehetőség az lenne, hogy az áruszállítási részleget újra összevonják a CFR személyszállítási és vasúti infrastruktúra kezelésére és fejlesztésére létrehozott vállalatával (CFR Călători és CFR Infrastructură) – ez a lépés azért is jelentene megoldást a CFR Marfă számára, mert tetemes a tartozásuk jelenleg a CFR Infrastructură felé is.

Grindeanu korábban úgy nyilatkozott, hogy miniszterként felelőssége mindhárom szcenáriót bemutatni, a Carpatica Feroviar létrehozásáról szóló tervezet kidolgozásából tehát nem biztos, hogy azt a következtetést kell levonni, hogy a kormány, illetve a minisztérium szintjén már döntés született volna a CFR Marfă sorsáról. Egyelőre csak az a biztos, hogy az államnak viszonylag hamar vissza kell kapnia a 2013-ban jogtalanul kifizetett állami támogatás összegét, mert ha ezt nem teszik, annak akár még súlyosabb pénzügyi büntetés is lehet a következménye.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!