Távozik a romániai piacról az egyik legnagyobb energetikai vállalat

2022. november 22. – 11:47

Másolás

Vágólapra másolva

Elhagyja a romániai piacot az olasz Enel energetikai vállalat, amely Románia egyik legnagyobb magánberuházójának számít a villamos energia elosztása területén. Ugyan korábban sok piaci pletyka keringett arról, hogy a vállalat távozni készül Romániából, az Enel most egy hivatalos dokumentumkban is beismerte a terveit.

Az egyelőre nem derül ki, hogy a vállalat pontosan milyen aktívákat készül eladni. Ez azért is kulcskérdés, mert például az Enel számít az egyik legjelentősebb befektetőnek a romániai piacon a zöldenergia területén, arról viszont nem közöltek részleteket, hogy ezen az üzletágon is túladnának-e egy esetleges vevőnek.

A Ziarul Financiar a fejleménnyel kapcsolatban megjegyzi, hogy egy hónappal ezelőtt a görög gazdasági sajtó arról írt, hogy a PPC, a legnagyobb görög energetikai vállalat érdeklődik az Enel romániai operációjának 70%-a iránt, amelyért 1,3 milliárd eurót fizetne.

A 3 millió fogyasztót kiszolgáló Enel korábbi közleménye szerint az idei év első hat hónapjában 40%-kal fogta vissza a befetketéseit a működési eredményeinek jelentős romlása miatt.

A vállalat főleg a Bukarest, Dél-Munténia, Dobrudzsa és a Bánság területén számít jelentős szereplőnek a villamos energia szolgáltatása és elosztása területén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!