Januártól 12 lejjel emelkedhet a gyermeknevelési pótlék

2022. november 22. – 11:15

Másolás

Vágólapra másolva

Január 1-től az infláció szintjével fog emelkedni a gyermeknevelési pótlék – jelentette ki Facebook-bejegyzésben a kormánykoalíciót adó pártok vezetőinek hétfői tárgyalása után Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke. A bejelentés abból a szempontból nem meglepetés, hogy Romániában jogszabályok írják elő a gyermekpénz kiigazítását a pénzromlás mértékével. Az ugyanakkor kissé visszás helyzetet teremt – különösen a jelenlegi inflációs számok mellett –, hogy a gyermekpénz kiigazításánál nem a 2022-es, hanem a 2021-es inflációs adatokat fogják figyelembe venni. Az ok az, hogy 2023 elején egyszerűen még nem fogjuk ismerni a 2022-es infláció pontos mértékét.

A gyermeknevelési pótlék változását a 2021-ben elfogadott 126-os számú sürgősségi rendelet szabályozza. Ez úgy fogalmaz, hogy 2023 januárjától „a gyermekek után járó állami pótlék összegét évente, hivatalból indexálják az átlagos éves infláció mértékével. Az átlagos éves infláció az Országos Statisztikai Intézet által a tárgyévben közölt végleges mutató az előző naptári évre vonatkozóan”.

A visszás helyzetet az adja, hogy míg 2021-ben csak 5,15% volt az infláció, 2022-ben a pénzromlás mértéke ennek akár háromszorosa is lehet.

Az 5,15%-os emelés egyébként azt jelentené a 2 és 18 év közötti gyermekek után járó pótlék esetében, hogy az a jelenlegi 243 lejről 12 lejjel 255 lejre emelkedne. A 2 év alatti gyermekek esetében, akik után jelenleg havi 600 lej pótlékot kapnak a szüleik, a növekedés 30,90 lejes lenne.

A munkaügyi minisztérium szeptemberi adatai szerint Romániában 3,5 millió személy jogosult gyermeknevelési pótlékra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!