Költségvetés-kiigazításról döntött a kormány

2022. november 17. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány az idei második költségvetés-kiigazítást – számol be az Agerpres. E szerint a konszolidált költségvetés bevételei 521,1 millió lejjel, a kiadásai pedig 522,1 millió lejjel nőnek.

A költségvetés-kiigazítás a kötelező kiadásokat, a működési költségeket és a szociális támogatások kifizetését fedezi. Ugyanakkor forrásokat csoportosítottak át a fő hitelutalványozók gazdaságot, lakosságot és vállalkozásokat támogató programjaira.

A költségvetés-kiigazítással a kormány biztosította az aszályt szenvedett gazdák kártalanításához szükséges forrásokat, és növelte a vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozott projektekre elkülönített összegeket.

A kiigazítás alapjául szolgáló makragazdasági prognózis szerint a nominális bruttó hazai termék (GDP) idén 1396,2 milliárd lej; a költségvetési hiány 80,1 milliárd lej marad, de GDP-arányosan 5,84 százalékról 5,74 százalékra csökken. A deficit az év első kilenc hónapjában 0,71 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a GDP 3,75 százalékáról a 3,04 százalékára.

Közleményében a kormány kiemelte, hogy a konszolidált költségvetés bevételei a múlt év azonos időszakához képest 22,6 százalékkal 331,48 milliárd lejre, a kiadások pedig 18,6 százalékkal 373,18 milliárd lejre növekedtek.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!