Költségvetés-kiigazításról döntött a kormány

2022. november 17. – 15:39

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta csütörtöki ülésén a kormány az idei második költségvetés-kiigazítást – számol be az Agerpres. E szerint a konszolidált költségvetés bevételei 521,1 millió lejjel, a kiadásai pedig 522,1 millió lejjel nőnek.

A költségvetés-kiigazítás a kötelező kiadásokat, a működési költségeket és a szociális támogatások kifizetését fedezi. Ugyanakkor forrásokat csoportosítottak át a fő hitelutalványozók gazdaságot, lakosságot és vállalkozásokat támogató programjaira.

A költségvetés-kiigazítással a kormány biztosította az aszályt szenvedett gazdák kártalanításához szükséges forrásokat, és növelte a vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozott projektekre elkülönített összegeket.

A kiigazítás alapjául szolgáló makragazdasági prognózis szerint a nominális bruttó hazai termék (GDP) idén 1396,2 milliárd lej; a költségvetési hiány 80,1 milliárd lej marad, de GDP-arányosan 5,84 százalékról 5,74 százalékra csökken. A deficit az év első kilenc hónapjában 0,71 százalékponttal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a GDP 3,75 százalékáról a 3,04 százalékára.

Közleményében a kormány kiemelte, hogy a konszolidált költségvetés bevételei a múlt év azonos időszakához képest 22,6 százalékkal 331,48 milliárd lejre, a kiadások pedig 18,6 százalékkal 373,18 milliárd lejre növekedtek.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!