Rontotta az inflációs előrejelzését a jegybank

2022. november 14. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Nemzeti Bank rontotta inflációs várakozásait. A jegybank hétfőn közzétett friss jelentése szerint az infláció szintje év végére el fogja érni a 16,3%-ot, a pénzromlás mértéke pedig a következő év végén is kétszámjegyű, 11,2%-os lesz. A frissített prognózist Mugur Isărescu jegybanki kormányzó mutatta be.

A most közölt számok számottevően magasabbak, mint három hónapja: a jegybank augusztusban még az idei év végére 13,9%-os, 2023-ra pedig 7,5%-os inflációval számolt. (A májusban közzétett prognózisban pedig 12,5%-os, illetve 6,7%-os inflációs várakozásokat közölt az idei és a jövő év végére.)

A jegybank szerint az éves fogyasztói árindex enyhén mérséklődő pályát fog követni a következő év végéig, majd a kínálati sokkok és az aggregált keresleti nyomás fokozatos megszűnésének következtében a későbbiekben korrekción fog átesni.

A jegybank várakozásait bemutató alapforgatókönyv szerint 2023 harmadik negyedévében a csökkenő tendencia némileg megszakad, amit azzal magyaráznak, hogy ekkorra várható az energiaárak plafonálásával kapcsolatos intézkedések kifutása.

A jelentésben arra is kitérnek, hogy amennyiben a kormány 2023. augusztus 31. utáni időszakra is meghosszabbítaná az energiaárak plafonálásával kapcsolatos intézkedéseket, akkor a következő évre vonatkozó 11,2%-os infláció körülbelül 4 százalékponttal lenne alacsonyabb.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!