Rontotta az inflációs előrejelzését a jegybank

2022. november 14. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Nemzeti Bank rontotta inflációs várakozásait. A jegybank hétfőn közzétett friss jelentése szerint az infláció szintje év végére el fogja érni a 16,3%-ot, a pénzromlás mértéke pedig a következő év végén is kétszámjegyű, 11,2%-os lesz. A frissített prognózist Mugur Isărescu jegybanki kormányzó mutatta be.

A most közölt számok számottevően magasabbak, mint három hónapja: a jegybank augusztusban még az idei év végére 13,9%-os, 2023-ra pedig 7,5%-os inflációval számolt. (A májusban közzétett prognózisban pedig 12,5%-os, illetve 6,7%-os inflációs várakozásokat közölt az idei és a jövő év végére.)

A jegybank szerint az éves fogyasztói árindex enyhén mérséklődő pályát fog követni a következő év végéig, majd a kínálati sokkok és az aggregált keresleti nyomás fokozatos megszűnésének következtében a későbbiekben korrekción fog átesni.

A jegybank várakozásait bemutató alapforgatókönyv szerint 2023 harmadik negyedévében a csökkenő tendencia némileg megszakad, amit azzal magyaráznak, hogy ekkorra várható az energiaárak plafonálásával kapcsolatos intézkedések kifutása.

A jelentésben arra is kitérnek, hogy amennyiben a kormány 2023. augusztus 31. utáni időszakra is meghosszabbítaná az energiaárak plafonálásával kapcsolatos intézkedéseket, akkor a következő évre vonatkozó 11,2%-os infláció körülbelül 4 százalékponttal lenne alacsonyabb.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!