Elindult a pályázati kiírás az elektromos autók töltőállomásainak kiépítésére

2022. november 14. – 15:03

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőtől ismét pályázhatnak elektromos töltőállomások telepítésére az önkormányzatok, közintézmények, fejlesztési társulások, valamint az üdülőtelepek. A programot a Környezetvédelmi Alap költségvetéséből 500 millió lejjel támogatják.

„A roncsautó plusz programnak köszönhetően látványosan emelkedett az elektromos autók iránti kereslet, de ezzel párhuzamosan a töltéshez szükséges infrastruktúra fejlesztését is prioritásként kell kezelniük a településeknek. A töltőhálózat kiépítése elengedhetetlen ahhoz, hogy arra ösztönözzük az embereket, a szennyező, belsőégésű motorral rendelkező járművek helyett minél többen válasszanak környezetbarát elektromos autókat” – nyiltakozta a program kapcsán Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter az RMDSZ közleménye szerint.

A programban olyan töltőállomások telepítését támogatják, amelyek legalább két töltési ponttal rendelkeznek, és töltőteljesítményük 3,7kW és 22 kW közötti. Egy 3,7 kW és 7,3 kW közötti teljesítményű töltőállomásra 20 ezer lejt, míg a 7,4 kW és 22 kW közötti töltőteljesítményű állomásra 60 ezer lejt kaphatnak a pályázók. A jogosultak által igényelhető maximális összeg közintézmények esetében 400 000 lej; elsőrangú municípiumok esetében 5 millió lej, a községek esetében pedig 1 millió lej. Az országos jelentőségű üdülőtelepek 3 millió lejre, a helyi jelentőségű üdülőtelepek pedig 2,7 millió lejre pályázhatnak.

Az elektromos autók töltőállomásainak kivitelezésére 100%-os támogatást kaphatnak a pályázók. A finanszírozási kéréseket a Környezetvédelmi Alap internetes felületén lehet benyújtani december 23-ig, vagy a költségkeret kimerüléséig.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!