Decemberben újraindulnak az InterCity vonatok Romániában

2022. november 14. – 16:47

Másolás

Vágólapra másolva

December 12-én, nyolc év szünetet követően újraindítja a román vasúttársaság személyszállítási vállalata, a CFR Călători a romániai InterCity (IC) járatokat. A jegyek ára az Antena 3 hírtelevízió szerint 30%-kal lesz magasabb, mint az InterRégió (IR) szerelvények esetében.

Az InterCity járatok a besorolásuknak megfelelően belföldön közlekednek, és csak a nagyobb városokban, illetve a fontosabb vasúti csomópontoknál állnak meg. Az Antena 3 ugyanakkor arra is rámutat, hogy mivel az infrastruktúra fejlesztésében jelentős előrelépés az elmúlt években nem történt, emellett az új vasúti szerelvények beszerzése, valamint a régiek felújítása terén sem igazán ért el eredményeket a CFR, a járatok átlagsebessége gyakran még a 60 km/h-t sem haladja meg, a menetidő pedig nem sokkal kevesebb, mint az IR-járatok esetében.

A Kolozsvár-Bukarest között december közepétől közlekedő IC-járat (IC 532) esetében a CFR oldalán megjelenő információk szerint a menetidő 8 órát és 41 percet tenni ki, a vonat mindössze három állomáson, Tövisen, Brassóban és Ploiești-en állna meg. Egy másodosztályú jegyért erre a járatra 130 lejt, míg egy első osztályra szóló jegyért 186 lejt kell fizetni. A Kolozsvár és Bukarest között közlekedő IR-járatra egy másodosztályú jegy 99 lejbe kerül, míg a legrövidebb menetidő 9 óra és 38 perc körül alakul. (Igaz, van olyan IR besorolású járat is, amely esetében a menetidő a 12 órát is meghaladja.)

Az Arad-Bukarest között közlekedő IC-járatok menetideje 10 óra és 32 perc lesz várhatóan, ezen az útvonalon Déván, Gyulafehérváron, Tövisen, Brassóban és Ploiești-en állna meg a vonat, amelyen egy másodosztályú jegy 164 lejbe, míg egy elsőosztályú 213 lejbe kerülne úgy, hogy a járat alternatívájaként szolgáló IR-vonatokra 120 lejért lehet jegyet váltani 11 órát is meghaladó menetidő mellett.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!