Tíz százalékos adót vetnének ki a borravalóra. Hogyan történne a fizetése?

2022. november 9. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az éttermekben hagyott borravalóra vetnének ki 10%-os adót egy tervezet szerint, amelyet a képviselőház költségvetési bizottságában szavaztak meg – írja a G4Media.

A portál a szakbizottság elnökét is idézi, aki azt állítja, hogy a borravaló kifizetésének, beszedésének és az alkalmazottaknak való szétosztásának mechanizmusára is rendkívül egyszerű megoldást találtak.

„Az ügyfél kiválasztja, hogy mekkora borravalót szeretne fizetni, és a számlán jelzi a százalékos értéket vagy az abszolút összeget. Az adott összeget a szolgáltatást nyújtó gazdasági társaság a pénztári nyugtára is külön felvezeti. A gazdasági társaság felel a beszedett borravaló teljes körű elosztásáról az alkalmazottak között, a befizetés időpontjában pedig a 10%-os adót visszatartja és az állami költségvetésbe utalja. A munkavállalónak tehát nem lesz semmilyen többletfeladata, csak át kell adnia a számlát az ügyfélnek” – magyarázta a borravaló befizetésének, visszatartásának és megadóztatásának menetét Bogdan Huțucă, a pénzügyi és költségvetési szakbizottsát elnöke.

A politikus szerint a borravalót készpénzzel és bankkártyával is lehet fizetni. „Az elmúlt években a kártyás fizetés térnyerése jelentős volt a készpénzzel történő fizetéssel szemben. Ezért kínálunk lehetőséget arra, hogy kártyás és készpénzes fizetés esetén is borravalót adhassanak a vendégek. Ha az ügyfél jogi személy, akkor a borravalót protokoll költségként is elkönyvelheti, amely az adótörvénykönyv által az ilyen jellegű költségekre biztosított keretek között leírható” – magyarázta Huțucă.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy a borravalót az adóhatóság nem tekintheti bér jellegű jövedelemnek, ugyanakkor a vállalatok sem könyvelhetik el költségként.

A jogszabály akkor lép érvénybe, ha azt a képviselőház plénuma is megszavazza.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!