Tíz százalékos adót vetnének ki a borravalóra. Hogyan történne a fizetése?

2022. november 9. – 17:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az éttermekben hagyott borravalóra vetnének ki 10%-os adót egy tervezet szerint, amelyet a képviselőház költségvetési bizottságában szavaztak meg – írja a G4Media.

A portál a szakbizottság elnökét is idézi, aki azt állítja, hogy a borravaló kifizetésének, beszedésének és az alkalmazottaknak való szétosztásának mechanizmusára is rendkívül egyszerű megoldást találtak.

„Az ügyfél kiválasztja, hogy mekkora borravalót szeretne fizetni, és a számlán jelzi a százalékos értéket vagy az abszolút összeget. Az adott összeget a szolgáltatást nyújtó gazdasági társaság a pénztári nyugtára is külön felvezeti. A gazdasági társaság felel a beszedett borravaló teljes körű elosztásáról az alkalmazottak között, a befizetés időpontjában pedig a 10%-os adót visszatartja és az állami költségvetésbe utalja. A munkavállalónak tehát nem lesz semmilyen többletfeladata, csak át kell adnia a számlát az ügyfélnek” – magyarázta a borravaló befizetésének, visszatartásának és megadóztatásának menetét Bogdan Huțucă, a pénzügyi és költségvetési szakbizottsát elnöke.

A politikus szerint a borravalót készpénzzel és bankkártyával is lehet fizetni. „Az elmúlt években a kártyás fizetés térnyerése jelentős volt a készpénzzel történő fizetéssel szemben. Ezért kínálunk lehetőséget arra, hogy kártyás és készpénzes fizetés esetén is borravalót adhassanak a vendégek. Ha az ügyfél jogi személy, akkor a borravalót protokoll költségként is elkönyvelheti, amely az adótörvénykönyv által az ilyen jellegű költségekre biztosított keretek között leírható” – magyarázta Huțucă.

A jogszabály azt is rögzíti, hogy a borravalót az adóhatóság nem tekintheti bér jellegű jövedelemnek, ugyanakkor a vállalatok sem könyvelhetik el költségként.

A jogszabály akkor lép érvénybe, ha azt a képviselőház plénuma is megszavazza.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!