Romániai Black Friday: az áremelkedésektől való félelemmel magyarázzák, hogy rekord költekezésre számítanak

2022. november 7. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss elemzés szerint ebben az évben a fekete pénteki (Black Friday) árleszállítások alkalmával rekordösszeget fognak elkölteni a romániaiak. A Frames tanácsadócég szerint míg 2021-ben körülbelül 350 millió eurót volt a hazai kereskedők Black Friday-hez köthető árbevétele, addig 2022-ben ez a szám a 400 millió eurót is meg fogja haladni. A vállalat szerint a nagyobb költekezést paradox módon éppen a lakosság áremelkedéstől való félelme fogja generálni.

A tanácsadócég a felmérését a teljes novemberi hónapra vonatkozóan készítette, és az online, valamint offline boltok árbevételeivel is számolt.

„Az áremelkedéstől való félelem lesz a katalizátora az idei vásárlási láznak. Igazi vadászat várható az akciókra, illetve a kedvezőbb árakra szinte minden termék és szolgáltatás esetében, a ruházattól és lábbeliktől az elektronikai cikkeken, a háztartási gépeken, a szépségápolási termékeken át az élelmiszerekig és italokig. A vásárlók többsége olyan termékeket fog vásárolni, amelyekre valóban szüksége van, vagy amelyek esetében a drágulástól tart” – jegyzi meg a szakértői elemzés, amelyben arra is kitérnek, hogy sok vásárló ezeket az akciókat meglovagolva szeretné olcsóbban beszerezni a korácsonyi ajándékokat is.

A Frames azt prognosztizálja, hogy ebben az évben az online vásárlói kosár értéke átlagosan meg fogja haladni az 500 lejt, a tavalyi 450 lej után. Érdekesség még, hogy már tavaly a telefonon eszközölt rendelések aránya (64,1%) jelentősen meghaladta az asztali számítógépeken elküldött rendelésekét, sőt, a rendelések értéke alapján is 56% volt az arány a mobilok javára.

Tavaly a romániai elektronikus kereskedelmi piac méretét 6,2 milliárd euróra becsülték, ami 11%-os növekedésnek felelt meg az előző évhez képest. Idén arra számítanak, hogy ez a szám meg fogja haladni a 7 milliárd eurót.

Idén a legnagyobb hazai online kereskedő, az eMag november 11-én fog Black Fridayt tartani. A Flanco, az Orange, az Altex és a Media Galaxy több hetes árleszállítási akciókat tart.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!