Romániai Black Friday: az áremelkedésektől való félelemmel magyarázzák, hogy rekord költekezésre számítanak

2022. november 7. – 16:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss elemzés szerint ebben az évben a fekete pénteki (Black Friday) árleszállítások alkalmával rekordösszeget fognak elkölteni a romániaiak. A Frames tanácsadócég szerint míg 2021-ben körülbelül 350 millió eurót volt a hazai kereskedők Black Friday-hez köthető árbevétele, addig 2022-ben ez a szám a 400 millió eurót is meg fogja haladni. A vállalat szerint a nagyobb költekezést paradox módon éppen a lakosság áremelkedéstől való félelme fogja generálni.

A tanácsadócég a felmérését a teljes novemberi hónapra vonatkozóan készítette, és az online, valamint offline boltok árbevételeivel is számolt.

„Az áremelkedéstől való félelem lesz a katalizátora az idei vásárlási láznak. Igazi vadászat várható az akciókra, illetve a kedvezőbb árakra szinte minden termék és szolgáltatás esetében, a ruházattól és lábbeliktől az elektronikai cikkeken, a háztartási gépeken, a szépségápolási termékeken át az élelmiszerekig és italokig. A vásárlók többsége olyan termékeket fog vásárolni, amelyekre valóban szüksége van, vagy amelyek esetében a drágulástól tart” – jegyzi meg a szakértői elemzés, amelyben arra is kitérnek, hogy sok vásárló ezeket az akciókat meglovagolva szeretné olcsóbban beszerezni a korácsonyi ajándékokat is.

A Frames azt prognosztizálja, hogy ebben az évben az online vásárlói kosár értéke átlagosan meg fogja haladni az 500 lejt, a tavalyi 450 lej után. Érdekesség még, hogy már tavaly a telefonon eszközölt rendelések aránya (64,1%) jelentősen meghaladta az asztali számítógépeken elküldött rendelésekét, sőt, a rendelések értéke alapján is 56% volt az arány a mobilok javára.

Tavaly a romániai elektronikus kereskedelmi piac méretét 6,2 milliárd euróra becsülték, ami 11%-os növekedésnek felelt meg az előző évhez képest. Idén arra számítanak, hogy ez a szám meg fogja haladni a 7 milliárd eurót.

Idén a legnagyobb hazai online kereskedő, az eMag november 11-én fog Black Fridayt tartani. A Flanco, az Orange, az Altex és a Media Galaxy több hetes árleszállítási akciókat tart.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!