Az önkormányzatok kerékpárutak építésére pályázhattak, két perc alatt merült ki a pénzkeret

2022. november 5. – 09:56

Másolás

Vágólapra másolva

A kiírás elindítása utáni első két percben 108 pályázat érkezett az önkormányzatok részéről kerékpárutak építésére – írja az Agerpres. Laurenţiu-Adrian Neculaescu AFM-elnök szerint a program iránti érdeklődés meghaladta várakozásaikat. Mint kijelentette, fontosnak tartják, hogy a helyi hatóságok fogékonyak voltak a kezdeményezésre és jelentkeztek, mert kiterjedt kerékpárút-hálózatot szeretnének kialakítani.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter egy Facebook-bejegyzésben rámutatott, hogy e program révén 890 kilométernyi új kerékpárút épülhet Romániában. „Ma, mindössze két perccel a program indulása után, a helyi hatóságok már 755 millió lej értékben nyújtottak be kerékpárutak építésére vonatkozó pályázatokat. 30 megyéből 108 polgármesteri hivatal, megyei tanács és fejlesztési társulás döntött a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése mellett” – fogalmazott.

A miniszter hozzátette, a program sikere és a költségvetés gyors kimerülése a fenntartható mobilitás iránti fokozott érdeklődést mutatja. „Az új kerékpárutak környezetbarát alternatívát jelentenek az autós közlekedéssel szemben, és hozzájárulnak a tisztább és egészségesebb környezethez” – nyomatékosította.

Az AFM korábbi tájékoztatása szerint a kerékpárutak építését támogató program idei költségvetése 500 millió lej. Az 5 ezer lakosnál kisebb községek maximum 3,7 millió lejes, az ennél nagyobb községek legtöbb 7,5 millió lejes, a kisvárosok legfeljebb 22 millió lejes támogatásra pályázhatnak. A másodrangú municípiumok esetében a maximális támogatási összeg 30 millió lej, az első rangú municípiumok esetében pedig 37 millió lej. A megyei önkormányzatok legtöbb 22 millió lejes támogatásban részesülhetnek a program keretében.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!