Az ANAF „visszaélésszerű bírságainak” eltörléséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be az USR

2022. november 5. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Adóhatóság (ANAF) által kiróható „visszaélésszerű bírságok” eltörléséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentbe a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) három törvényhozója – írja az Agerpres.

Az Anca Dragu, Claudiu Mureşan és Narcis Mircescu kezdeményezte tervezet megszüntetné a bírságot olyan esetekben, amikor az adófizető a pénzügyminisztérium platformjának műszaki problémái miatt nem tudta a határidő lejárta előtt benyújtani adónyilatkozatát.

Szombati közleményükben az alakulat képviselői leszögezik, jelenleg több ezer lejes bírsággal sújtják azokat az adófizetőket, akik nem nyújtják be időben adóbevallásukat, akkor is, ha a késedelmet a pénzügyminisztérium rendszerének technikai problémái okozták. A törvényjavaslat eltörölné ezt a szankciót, ha a polgárok a törvényes határidőt követő 30 naptári napon belül benyújtják adóbevallásukat.

„Ha az állam nem biztosítja a feltételeket a nyilatkozatok civilizált körülmények között történő kitöltéséhez és benyújtásához, nem állhat jogában bírságokat kiszabni, levadászni azokat a vállalatokat, amelyek az állam hibájából nem tudnak eleget tenni a követelményeknek” – idézte Anca Dragut az USR közleménye.

Az alakulat szerint az utóbbi időben az ANAF szerverei hosszú időintervallumokon át nem működtek vagy rosszul működtek, főleg a benyújtási határidőket megelőző időszakban. A benyújtási határidő túllépése esetén kiszabható bírságok 1000 és több tíz ezer lej között mozognak – áll még a közleményben.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!