Az ANAF „visszaélésszerű bírságainak” eltörléséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be az USR

2022. november 5. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Országos Adóhatóság (ANAF) által kiróható „visszaélésszerű bírságok” eltörléséről szóló törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentbe a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) három törvényhozója – írja az Agerpres.

Az Anca Dragu, Claudiu Mureşan és Narcis Mircescu kezdeményezte tervezet megszüntetné a bírságot olyan esetekben, amikor az adófizető a pénzügyminisztérium platformjának műszaki problémái miatt nem tudta a határidő lejárta előtt benyújtani adónyilatkozatát.

Szombati közleményükben az alakulat képviselői leszögezik, jelenleg több ezer lejes bírsággal sújtják azokat az adófizetőket, akik nem nyújtják be időben adóbevallásukat, akkor is, ha a késedelmet a pénzügyminisztérium rendszerének technikai problémái okozták. A törvényjavaslat eltörölné ezt a szankciót, ha a polgárok a törvényes határidőt követő 30 naptári napon belül benyújtják adóbevallásukat.

„Ha az állam nem biztosítja a feltételeket a nyilatkozatok civilizált körülmények között történő kitöltéséhez és benyújtásához, nem állhat jogában bírságokat kiszabni, levadászni azokat a vállalatokat, amelyek az állam hibájából nem tudnak eleget tenni a követelményeknek” – idézte Anca Dragut az USR közleménye.

Az alakulat szerint az utóbbi időben az ANAF szerverei hosszú időintervallumokon át nem működtek vagy rosszul működtek, főleg a benyújtási határidőket megelőző időszakban. A benyújtási határidő túllépése esetén kiszabható bírságok 1000 és több tíz ezer lej között mozognak – áll még a közleményben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!