Két romániai is felkerült a Forbes listájára, amelyen a munkaerőpiac jövőjére legnagyobb hatással lévő személyeket gyűjtötték össze

2022. november 4. – 16:12

Másolás

Vágólapra másolva

Két román startup-alapító is felkerült a Forbes friss 50-es listájára, ahol a munkaerőpiac és munkavégzés jövőjére legnagyobb hatással lévő vállalatvezetőket gyűjtötték össze. Az amerikai üzleti magazin szerint a UiPath vezérének, Daniel Dinesnek, valamint a román származású, de kanadában élő Envoy-alapító, Larry Gâdeának is meghatározó hatása van arra a jelenben, hogy milyenek lesznek a munkahelyek a jövőben.

A listára olyan nagyvállalatok vezéreivel együtt kerültek fel, mint Satya Nadella Microsoft-vezér, Eric Yuan, a Zoom vezérigazgatója, Jane Fraser, az Airbnb társalapítója vagy Brian Chesky, a Salesforce elnöke. A teljes listát itt olvashatjátok.

Daniel Dinesről és a UiPath-ről korábban mi is írtunk, a Romániában alapított startup ugyanis még kelet-európai mércével mérve is kiemelkedő sikereket ért el viszonylag rövid idő alatt. Az Onești-en született üzletemberről az amerikai magazin azt írja, amellett, hogy vezető szerepet tölt be a szoftverrobotokkal történő automatizálás területén, a fikciós regények kedvelője is, aki hisz abban, hogy a robotok képesek végrehajtani az emberek számára olyan unalmasnak ható feladatokat, mint például a számlák feldolgozása, így pedig felszabadítják a munkavállalók idejét érdekesebb tevékenységek elvégzésére.

Daniel Dines (jobbról) egy májusi eseményen, amikor a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen díszdoktori címet kapott – Fotó: a BBTE Facebook-oldala
Daniel Dines (jobbról) egy májusi eseményen, amikor a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen díszdoktori címet kapott – Fotó: a BBTE Facebook-oldala

A Forbes szerint mivel a vállalatok egyre nagyobb munkaerőhiánnyal szembesülnek, emellett a munkaerő elöregedésének hatásaival is meg kell küzdeniük, sok iparág számára egyre kritikusabbá válik a feladatok automatizálása. „A román startup-alapító és vezérigazgató, aki a Microsofttal együttműködve új automatizálási megoldásokat és integrált technológiákat épített ki, népszerűsíti a mesterséges intelligencia pozitív célú alkalmazását egy olyan világban, amely gyakran félelemmel tekint ezekre a lehetőségre” – írja a Forbes Daniel Dinesről.

Larry Gâdeáról, a Romániában született, de Kanadában felnőtt mérnök-informatiksuról azt írják, hogy egyszerű gondolat mentén dolgozik: „a varázslat akkor történik, amikor az emberek együtt vannak”. Gâdea már 17 évesen Google-alkalmazott volt, majd 2013-ban megalapította az Envoy-t, amely különböző technológiai megoldásokat kínál vállalatoknak az irodáik működésének egyszerűsítésére. A startupot januárban 1,4 milliárd dollárra értékelték, amikor egy sokadik befektetési körben kockázati tőkebefektetők vettek részesedést belőle.

Larry Gâdea – Fotó: Gandalf Hammerbacher / AFP
Larry Gâdea – Fotó: Gandalf Hammerbacher / AFP

„Az Envoy-t olyan platformként álmodták meg, amely a felhasználói interakciótól a kézbesítések kezeléséig terjedően segítséget nyújt a vállalatoknak a front-end feladatok javításában. A startup abban is segít, hogy egy rugalmas irodai környezetben az adatok jobb csoportosításával segítse a vállalatokat a munkavégzésben” – írja a Forbes, majd arra is kitér, hogy a startup legújabb, szeptemberben bejelentett eszköze az az Envoy Connect névre hallgató megoldás, amellyel egy több bérlővel rendelkező irodaházban a különböző vállalatok hatékonyabban használhatják közösen a szolgáltatásokat és a rendelkezésre álló területet.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!