Vizsgálja a Versenytanács, hogy a jelentősebb bankok megegyeztek-e egymással a ROBOR emeléséről

2022. november 2. – 15:59

Másolás

Vágólapra másolva

Bogdan Chiriţoiu a Versenytanács elnöke maga is elismerte, az általa vezetett intézmény valóban vizsgálatot indított a fontosabb hazai bankoknál a bankközi hitelkamatláb (ROBOR) megállapításával kapcsolatban – írta meg többek között az Agerpres is.

Chiriţoiu a keddi sajtóértesülésekre reagálva elmondta: nem önmagában a hitelkamatláb növekedését ellenőrzik, mert szerinte normális jelenség, hogy a két számjegyű infláció piaci körülmények között maga után vonja a kamatok emelkedését, hanem azt vizsgálják hogy nincsenek-e olyan megállapodások egyes piaci szereplők között, amelyek ezt az emelkedést az indokoltnál nagyobb mértékűvé teszik – magyarázta.

Hozzátette, igen meglepő számára, hogy a Versenytanács vizsgálódásáról épp a bankok szivárogtattak ki információkat a sajtónak. „Ez meglepett minket, nem ehhez vagyunk szokva” – mondta.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mit kockáztatnak a vizsgálattal a bankok, Chiriţoiu azt válaszolta, hogy minden olyan céget, amely megsérti a versenytörvényt, legfeljebb az évi forgalmának 10 százalékáig terjedő pénzbírsággal sújthatják. „De amíg nincs egyértelmű törvénysértés, addig nem lehet senkit sem felelősségre vonni” – nyomatékosította.

Megjegyezte továbbá, hogy a gyanút „a piacról kapott információk” is megerősítették, de alapvetően a Versenytanács hivatalból vizsgálódik ebben az ügyben. „A saját elemzéseinkből indultunk ki (...). Vizsgálataink nemcsak a ROBOR-ra korlátozódnak, más dolgokra is kiterjednek” – mondta a Versenytanács elnöke, aki szerint ez a folyamat két évig is eltarthat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!