WWF Románia: a tűzifa árának plafonálása óta aggasztóan megnőtt az illegális fakitermelés

2022. október 27. – 14:25

Másolás

Vágólapra másolva

A WWF Románia környezetvédelmi szervezet szerint amióta a kormány elfogadta a tűzifa árának köbméterenkénti 400 lejes plafonálásáról szóló sürgősségi kormányrendeletet, az illegális tűzifa szállítása rendkívüli mértékben fellendült. A szervezet szerint a fakitermelés nyomon követésére működtetett Sumal-rendszer sem bírkózik meg azzal a „törvénytelenségi hullámmal”, amely Románia erdeire leselkedik.

Állításukat arra alapozzák, hogy elmondásuk szerint munkatársaik az elmúlt 7 napban kamerás megfigyelést végeztek különböző Brassó és Szeben megyei településeken, azt figyelték meg, hogy az erdőket elhagyó faszállítmányok mekkora része lehet illegális. A környezetvédők arra a következtetésre jutottak, hogy az így nyomon követett szállítmányok 40%-a nem felelt meg a jogszabályoknak.

Azt beismerik, hogy az általuk végzett ad-hoc kutatásból önmagában nem lehet országos szintű következtetéseket levonni. Felhívják viszont a figyelmet, hogy az eredményeik már csak azért is különösen aggasztóak, mert az érintett Brassó és Szeben megyei települések eddig nem számítottak nagy kockázatú területeknek az illegális erdőkitermelés szempontjából.

A környezetvédők a megfigyeléseik statisztikáit is közzétették, ezek szerint a kamerával felvett faszállítmányok 26%-a olyan tűzifa volt, amely nem rendelkezett a szükséges papírokkal. A felvett szállítmányok 31%-a pedig ugyan be volt jelentve, de a WWF Románia környezetvédői szerint láthatóan nem a valós mennyiséget adták meg a fuvarozók a Sumal-rendszerben.

A WWF Románia ezért azt kéri a parlamenttől, hogy az árplafon helyett fizessen inkább kompenzációt a tűzifa vásárlóknak. A szervezet szerint egy ilyen rendszernek az lenne az egyik nagy előnye, hogy csak a legálisan, nyugtával beszerzett tűzifa esetében járna a támogatás, így a feketepiac helyett sokan a legális beszerzést részesítenék előnyben.

Arról már korábban is írtunk, hogy egy október elején elfogadott rendelettel a kormány köbméterenként 400 lejes árplafont határozott meg a tűzifa és a fűtésre használt faapríték, faforgács, fűrészpor árára. A jogszabály két olyan melléktermék esetében is árplafont vezet be, amelyeket szintén használnak lakások fűtésére: a fabrikett árát tonnánként 1500 lejben, míg a másik népszerűnek számító fából készült tüzelőanyag, a pellet tonnánkénti árát 2000 lejben korlátozták. Az árak mindhárom esetben tartalmazzák az áfát is, és az intézkedés a téli időszakra vonatkozik, március 31-ig lesz érvényben. A kereskedők a rendelettel kapcsolatban azt mondják, nem fenntartható számukra, hogy 400 lejes köbméterenkénti áron adják a fát, és szerintük fennáll a veszélye, hogy sokan tüzelőanyag nélkül maradnak a télre. A helyzet Székelyföldön sem túl rózsás, a hatósági árplafon alatt csak rossz minőségű tűzifát lehet kapni. Az erről szóló cikket itt tudjátok elolvasni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!