Rekordokat döntöget a cukor ára uniós szinten

2022. október 21. – 16:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kedvezőtlen időjárási viszonyok és az emelkedő energiaköltségek miatt az EU-ban rekordnak számító szintet ért el a cukor ára, csaknem háromszor drágább, mint egy évvel ezelőtt. A jelenség a termelés csökkentésének megfontolására kényszeríti a cukrászokat, közli a Reuters.

A széles körben használt termék rekord ára új kihívást jelent az EU-s döntéshozók számára, akik igyekszenek kordában tartani az inflációt és a csökkenteni a megélhetési költségeket.

A finomított fehér cukor tonnánkénti ára Európában 1050 euró körül mozog – ez a valaha jegyzett legmagasabb ár. Világviszonylatban nagyjából ennek az árnak a felébe kerül a cukor.

„Cukorpiaci válságban vagyunk” – nyilatkozta a Reutersnek Muriel Korter, az EU Caobisco édesipari szövetségének főigazgatója. Szerinte a cukrászati cégek többsége nehéz választás előtt áll: vagy csökkentik a téli hónapokban a termelést, vagy felfüggesztik tevékenységüket.

A cukortermelés a legnagyobb energiafogyasztású iparágak közé tartozik, és különösen függ a rohamosan dráguló gáztól. A 2022 októberétől 2023 szeptemberéig tartó termelési szezonban az Európai Bizottság arra számít, hogy a cukortermelés 6,9%-kal, 15,5 millió tonnára csökken, miközben a cukorfogyasztás 16,6 millió tonna körül alakul.

A világ harmadik legnagyobb cukortermelőjének számító EU-ban az elmúlt években a cukor alacsony ára illetve az aszály miatt visszaesett a termelés.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!