Rekordokat döntöget a cukor ára uniós szinten

2022. október 21. – 16:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kedvezőtlen időjárási viszonyok és az emelkedő energiaköltségek miatt az EU-ban rekordnak számító szintet ért el a cukor ára, csaknem háromszor drágább, mint egy évvel ezelőtt. A jelenség a termelés csökkentésének megfontolására kényszeríti a cukrászokat, közli a Reuters.

A széles körben használt termék rekord ára új kihívást jelent az EU-s döntéshozók számára, akik igyekszenek kordában tartani az inflációt és a csökkenteni a megélhetési költségeket.

A finomított fehér cukor tonnánkénti ára Európában 1050 euró körül mozog – ez a valaha jegyzett legmagasabb ár. Világviszonylatban nagyjából ennek az árnak a felébe kerül a cukor.

„Cukorpiaci válságban vagyunk” – nyilatkozta a Reutersnek Muriel Korter, az EU Caobisco édesipari szövetségének főigazgatója. Szerinte a cukrászati cégek többsége nehéz választás előtt áll: vagy csökkentik a téli hónapokban a termelést, vagy felfüggesztik tevékenységüket.

A cukortermelés a legnagyobb energiafogyasztású iparágak közé tartozik, és különösen függ a rohamosan dráguló gáztól. A 2022 októberétől 2023 szeptemberéig tartó termelési szezonban az Európai Bizottság arra számít, hogy a cukortermelés 6,9%-kal, 15,5 millió tonnára csökken, miközben a cukorfogyasztás 16,6 millió tonna körül alakul.

A világ harmadik legnagyobb cukortermelőjének számító EU-ban az elmúlt években a cukor alacsony ára illetve az aszály miatt visszaesett a termelés.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!