Norvégok vennék meg az OMV egy részét. Mi lesz a Petrommal?

2022. október 19. – 14:46

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kötelező érvényű ajánlatot tett az osztrák OMV feltárási és kitermelési ületágára egy konzorcium, amelynek a norvég energiaipari óriás, az Aker is tagja – írja a Reuters.

A hírügynökség az osztrák Kurier nevű lapra hivatkozva azt írja, hogy az OMV előbb említett üzletágának 51%-áért érdeklődik a konzorcium, amelynek az Aker mellett a világ egyik legnagyobb nyersanyag-kereskedő cége, a Trafigura, valamint a Bluewater befektetési alap is része.

Azt, hogy az OMV ajánlatot kapott a konzorciumtól, maga az osztrák vállalat is elismerte, választ is adtak rá: „Mivel az OMV az új stratégia megvalósításának részeként portfóliójának elemzését végzi, azt válaszoltuk, hogy erről jelenleg nem tudunk komolyan beszélni” – idézi az osztrák lap az OMV szóvivőjét.

A Reuters szerint iparági források és a Kurier is azt emeli ki a hírrel kapcsolatban, hogy OMV-ben 31,5%-os tulajdonrészt birtokló osztrák kormány számára prioritást jelent, hogy garanciákat kapjon egy esetleges létrejövő tranzakció esetén arról, biztosított lesz Ausztria földgázzal való ellátása. A Kurier szerint jelenleg nem világos, hogy a konzorciumot adó vállalatok milyen garanciákat tudnak vállalni arra vonatkozóan a tengerparttal nem rendelkező Ausztria számára, hogy ezt a földgázt valóban le tudják szállítani. A lap emlékeztet, hogy Ausztria földgázszükségleteinek 80%-át eddig orosz forrásokból fedezte.

Románia szempontjából persze ez a tranzakció különösen nagy jelentőséggel bírhat, hiszen az OMV birtokolja az ország legnagyobb energiaipari vállalatának, az OMV Petrom tulajdonrészének az 51%-át. A Kurier szerint ugyanakkor a jelenlegi nem kötelező érvényű ajánlat nem vonatkozik sem az OMV Petromra, sem az OMV oroszországi érdekeltségeire.

Az ajánlattevő konzorcium egyébként az OMV feltárási és kitermelési üzletágának 51%-ának értékét 5,5 és 7 milliárd euró közöttire becsülte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!