Cseppfolyósított földgáz fogadására alkalmas terminál épülne a Fekete-tengeren

2022. október 19. – 16:04

Másolás

Vágólapra másolva

Azeri-román együttműködéssel cseppfolyósítottföldgáz-terminál (LNG) épülhet a Fekete-tengeren. A közös beruházásról szóló memorandumot szerda délután írta alá a Romgaz a Socar azerbajdzsáni vállalat képviselőivel. A beruházás egy újabb szállítási folyosót jelentene a Kaszpi-tengerből kitermelt földgáz Európába szállítására – írja a Ziarul Financiar.

Az eseményen részt vett Nicolae Ciucă miniszterelnök is, aki elmondta, hogy a projekt megvalósításának első lépése egy olyan megvalósíthatósági tanulmány előkészítése, amelyet a két fél együtt finanszíroz. „Növelhetjük és kiegészíthetjük azokat a folyosókat, amelyeken földgázt szállíthatunk a Kaszpi-tenger medencéjéből Európába” – mondta Ciucă a ZF tudósítása szerint.

A gazdasági lap ugyanakkor emlékeztet, hogy a most aláírt memorandum a két fél részéről egyelőre csak önmagában a projekt elindításának szándékát fejezi ki, nem pedig magát a beruházás megvalósításának elindítását. Ennek ellenére a lépés pozitív a jelenlegi kontextusban, amikor Európa legtöbb országa új földgázellátási projekteket és lehetőségeket keres.

A Bukaresti Értéktőzsdén (BVB) jegyzett Romgaz a memorandum aláírásával kapcsolatban közleményt tett közzé, amelyben némileg a projekt részleteit is érintik. „Az egyetértési nyilatkozattal az aláíró felek hivatalossá teszik azon szándékukat, hogy feltárják egy cseppfolyósított földgáz projekt közös fejlesztésének lehetőségeit a Fekete-tengeren. Előreláthatóan a projekt egy cseppfolyósító üzemből, egy újragázasító üzemből, valamint olyan egyéb létesítmények felépítéséből fog állni, amelyek lehetővé teszik a földgáz szállítását a Kaszpi-tenger térségéből Romániába” – álla a vállalat közleményében.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!