Idén a Dacia népszerűsége nőtt a legjobban az európai piacon

2022. október 18. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

A Dacia tűnik továbbra is a leginkább válságálló autómárkának Európában, miközben a legjelentősebb gyártók értékesítési számai csökkenő tendenciát mutatnak, a Mioveni-i vállalat jelentősen növelte az eladott autóinak a számát az első három negyedévben – írja az Adevărul.

Kedden tette közzé az Európai Gépkocsigyártók Egyesülete (ACEA) és a Romániai Gépkocsigyártók Egyesülete (ACAROM) azokat az adatokat, amelyekből kiderül, hogy Európában a Dacia tudta a legnagyobb mértékben növelni a forgalomba írt új autók számát az idei első kilenc hónapban.

A romániai autógyártó több mint 348 ezer autóját írták forgalomba az európai országokban, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 16,7%-os emelkedésnek felel meg.

Növekedés tekintetében a második helyen a Hyundai áll, a dél-koreai gyártó ugyan 821 ezer új autót adott el, de a növekedés az előző évhez képest jóval kisebb a Daciaénál, csak 6,6%-os. A harmadik a népszerűség növekedése szerint felállított ranglistán a Toyota mindössze 1%-os növekedéssel, 562 ezer eladott autóval.

A nehéz gazdasági kontextust az is jól mutatja, hogy a legnagyobb európai gyártók szenvednek az értékesítés terén: a Stelantis Csoport (többek között az Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Jeep, Opel és Peugeot is a csoporthoz tartozik) értékesítési számai 16,3%-os, a Volkswagen 14,7%-os, a Ford 8,8%-os, míg a Renault Csoport 5,1%-os csökkenést szenvedett el.

A jelentésből az is kiderül, hogy az Európai Unióban 6,7 millió autót írtak forgalomba az idei első kilenc hónapban (9,9%-os csökkenés az előző év azonos időszakához képest), Romániában ugyanez a szám 95 ezer körül van (-7,9%).

Arról hétfőn írtunk, hogy az év első kilenc hónapjában 21,2%-kal nőtt a gépkocsigyártás Romániában a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Januártól szeptemberig 381 971 járművet gyártottak az országban, amiből 230 078-at a Dacia, 151 893-at a Ford.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!