Idén a Dacia népszerűsége nőtt a legjobban az európai piacon

2022. október 18. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

A Dacia tűnik továbbra is a leginkább válságálló autómárkának Európában, miközben a legjelentősebb gyártók értékesítési számai csökkenő tendenciát mutatnak, a Mioveni-i vállalat jelentősen növelte az eladott autóinak a számát az első három negyedévben – írja az Adevărul.

Kedden tette közzé az Európai Gépkocsigyártók Egyesülete (ACEA) és a Romániai Gépkocsigyártók Egyesülete (ACAROM) azokat az adatokat, amelyekből kiderül, hogy Európában a Dacia tudta a legnagyobb mértékben növelni a forgalomba írt új autók számát az idei első kilenc hónapban.

A romániai autógyártó több mint 348 ezer autóját írták forgalomba az európai országokban, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 16,7%-os emelkedésnek felel meg.

Növekedés tekintetében a második helyen a Hyundai áll, a dél-koreai gyártó ugyan 821 ezer új autót adott el, de a növekedés az előző évhez képest jóval kisebb a Daciaénál, csak 6,6%-os. A harmadik a népszerűség növekedése szerint felállított ranglistán a Toyota mindössze 1%-os növekedéssel, 562 ezer eladott autóval.

A nehéz gazdasági kontextust az is jól mutatja, hogy a legnagyobb európai gyártók szenvednek az értékesítés terén: a Stelantis Csoport (többek között az Alfa Romeo, Citroen, Fiat, Jeep, Opel és Peugeot is a csoporthoz tartozik) értékesítési számai 16,3%-os, a Volkswagen 14,7%-os, a Ford 8,8%-os, míg a Renault Csoport 5,1%-os csökkenést szenvedett el.

A jelentésből az is kiderül, hogy az Európai Unióban 6,7 millió autót írtak forgalomba az idei első kilenc hónapban (9,9%-os csökkenés az előző év azonos időszakához képest), Romániában ugyanez a szám 95 ezer körül van (-7,9%).

Arról hétfőn írtunk, hogy az év első kilenc hónapjában 21,2%-kal nőtt a gépkocsigyártás Romániában a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Januártól szeptemberig 381 971 járművet gyártottak az országban, amiből 230 078-at a Dacia, 151 893-at a Ford.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!