Megerősítette Románia adósosztályzatát az S&P hitelminősítő

2022. október 15. – 14:34

Másolás

Vágólapra másolva

Stabil kilátással megerősítette pénteken az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő a szuverén román adósosztályzat 'BBB/A-3' szintű, befektetési kategóriás besorálását – írja az Agerpres.

Az S&P elemzői rámutatnak, hogy az ukrajnai háború ellenére Románia gazdasága az első félévben erőteljesen növekedett (5,7 százalékkal az előző év azonos időszakához képest), de a következő negyedévekben a növekedési ütem lassulására számítanak.

Az S&P becslései szerint a román reál GDP növekedése a 2023-2025 közötti időszakban 4 százalék körülire mérséklődik a 2021-2022 közötti közel 6 százalékról, mivel a járvány utáni keresletélénkülés elhalványul, és a magas infláció – legalábbis a közeljövőben – korlátozza a fogyasztás növekedését.

Az S&P elemzői ugyanakkor arra számítanak, hogy az EU-alapokból lehívott források hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez. „Véleményük szerint a 2023-2025 közötti időszakban Románia gazdasági fejlődése jelentősen függ majd az uniós finanszírozású beruházások megvalósításától” – írják az S&P elemzői.

Románia folyó fizetési mérlegének hiánya idén várhatóan szintén meghaladja a GDP 8 százalékát, ami 2008 óta a legmagasabb szint, de az S&P várakozásai szerint 2023-tól a belföldi kereslet mérséklődésével csökken a deficit. A magas nominális GDP-növekedés hozzájárul a költségvetési hiány mérséklődéséhez, ami segít a GDP 50 százaléka alatt tartani az államadósságot – vélik a hitelminősítő szakemberei.

A S&P arra figyelmeztet, hogy a következő két évben leminősítheti Romániát, ha a kormány középtávú költségvetés-konszolidációs erőfeszítései elégtelennek bizonyulnak, és nem sikerül a GDP 4 százaléka alá csökkenteni a hiányt, vagy ha a kormány kiadásai a várakozásokat meghaladó mértékben emelkednek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!