Csődközeli helyzetbe kerülhetnek a romániai repülőterek a magas energiaszámlák miatt

2022. október 15. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Románia nagyobb városainak repülőterei csődközeli állapotba kerülhetnek a rendkívül magas energiaárak miatt – írja a Digi24. A gondokra a Kolozsvári Avram Iancu Nemzetközi Repülőtér vezérigazgatója, David Ciceo mutatott rá, aki elmondta, hogy az általa vezetett társaság esetében a legutóbbi villamos energia számla meghaladta az 1 millió lejt. A kolozsvári repülőteret működtető vállalatnál most megoldásokat keresnek, és arra hívják fel a figyelmet, hogy mivel az ország legtöbb repülőterét érintik a nehézségek, ezért kormányzati beavatkozásra lenne szükség.

A legfőbb gondot az jelenti a repülőterek számára, hogy a kormány által szeptemberben elfogadott energiaárat plafonáló rendelet nem terjed ki a légikikötőkre is, így ezek a társaságok kénytelenek piaci áron megvenni a villamos energiát. David Ciceo szerint a kolozsvári repülőtéren még nem is a legsúlyosabb a helyzet országszinten, hiszen miközben más légikikötők 10 ezer lejes árat fizetnek egy megawattóra villamos energiáért, addig ők 4500 lejes áron tudtak szerződést kötni. Arra hívja fel ugyanakkor a figyelmet, hogy ez az ár még mindig nagyságrendekkel magasabb annál a 360 lejes árnál, amit 2019-ben fizettek.

„A helyzet abszolút kétségbeejtő. Elszántan kérjük, hogy mi is kerüljünk azon intézmények sorába, amelyek legalább időszakosan védelmet kapnak a magas energiaárak ellen” – nyilatkozta Ciceo. A reptérigazgató szerint az is gond, hogy a mostani helyzetben az energiakereskedők nem akarnak egy hónapnál hosszabb futamidejű beszállítói szerződéseket kötni a repterekkel. Hozzátette, márpedig ebben az iparágban a biztonság élvez prioritást, ehhez pedig kiszámíthatóságra és normális energiaárakra van szükségük.

Kongatja a vészharangot Romeo Vatră, a jászvásári repülőtér igazgatója is, aki szerint szeptemberre 500 ezer eurós villanyszámlájuk érkezett, ez pedig húszszorosa annak az összegnek, amit júliusban fizettek. Vatră szerint ezek a számlák a Moldova térségének jelentős részét kiszolgáló repülőtér számára legtöbb 2-3 hónapig fizethetőek. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a hatalmas energiaszámla nem csak az utasterminál energiaszükségeletei miatt keletkezik, hanem a kifutópályán és a peronokon felszerelt speciális világítástechnika miatt is nagy a fogyasztása a repülőtereknek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!