Jövő év végén kezdhetik a Lugost Dévával összekötő autópálya foghíjas szakaszának a kiépítését

2022. október 14. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken írták alá Temesváron az A1-es pálya Lugostól Déváig tartó szakaszának hiányzó részére vonatkozó szerződést – közölte Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter a Facebookon. A tervek szerint tehát négy év múlva már egy szuszból végig lehet autózni Nagylaktól egészen Nagyszebenig.

A Lugos-Déva autópályaszakasz második része (az E és D jelölésű szakaszok) körülbelül 13 kilométer hosszú. Az E szakaszon kell megépíteni azt a 2,13 kilométernyi alagutat, amelyet „medvealagútnak” is neveznek, ugyanakkor a D szakasz 4 kilométer hosszú részén új tervet kell készítenie a szerződtetett építőknek: a SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – SA & PE Construct SRL – Euro-Asfalt d.o.o. konzorciumoknak. Az E szakasz 9 kilométer hosszú, ebből 4 kilométer szintén teljes újratervezést igényel, ezen kívül még egy alagút és egy több mint egy kilométer hosszú viadukt megépítése is szükséges.

A szerződés értéke áfa nélkül 1,86 milliárd lej, ami körülbelül 373 millió eurónak felel meg.

A szerződést Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter, Cristian Pistol, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezetője, illetve Cornel Bunghiuz, az UMB konzorcium nevében írta alá.

A megállapodás szerint a kivitelezők 165 hónapos szerződést írtak alá, ebből 11 hónap jut tervezésre és 34 hónap kivitelezésre, illetve 120 hónapos garancia időt szabtak meg. Ilyen feltételek mellett a tényleges építkezés legkorábban 2023 végén kezdődhet meg.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!