Jövő év végén kezdhetik a Lugost Dévával összekötő autópálya foghíjas szakaszának a kiépítését

2022. október 14. – 14:59

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken írták alá Temesváron az A1-es pálya Lugostól Déváig tartó szakaszának hiányzó részére vonatkozó szerződést – közölte Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter a Facebookon. A tervek szerint tehát négy év múlva már egy szuszból végig lehet autózni Nagylaktól egészen Nagyszebenig.

A Lugos-Déva autópályaszakasz második része (az E és D jelölésű szakaszok) körülbelül 13 kilométer hosszú. Az E szakaszon kell megépíteni azt a 2,13 kilométernyi alagutat, amelyet „medvealagútnak” is neveznek, ugyanakkor a D szakasz 4 kilométer hosszú részén új tervet kell készítenie a szerződtetett építőknek: a SC Spedition UMB SRL – SC Tehnostrade SRL – SA & PE Construct SRL – Euro-Asfalt d.o.o. konzorciumoknak. Az E szakasz 9 kilométer hosszú, ebből 4 kilométer szintén teljes újratervezést igényel, ezen kívül még egy alagút és egy több mint egy kilométer hosszú viadukt megépítése is szükséges.

A szerződés értéke áfa nélkül 1,86 milliárd lej, ami körülbelül 373 millió eurónak felel meg.

A szerződést Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter, Cristian Pistol, a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) vezetője, illetve Cornel Bunghiuz, az UMB konzorcium nevében írta alá.

A megállapodás szerint a kivitelezők 165 hónapos szerződést írtak alá, ebből 11 hónap jut tervezésre és 34 hónap kivitelezésre, illetve 120 hónapos garancia időt szabtak meg. Ilyen feltételek mellett a tényleges építkezés legkorábban 2023 végén kezdődhet meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!