Helyi termelők mentik meg a marosludasi cukorgyárat

2022. október 13. – 17:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eladta a francia tulajdonos a marosludasi cukorgyárban birtokolt többségi részvényeit a helyi cukorrépa termesztőknek, így sikerült megmenteni a bezárástól a gyárat – közölte csütörtökön a Marosvásárhelyi Rádió. Az adásvétel részletei egyelőre nem nyilvánosak, de annyi biztos, hogy a gyár volt alkalmazottai hamarosan ismét munkába állhatnak – írják.

A gyár többségi tulajdonosai már tavasszal leállították a termelést az ország legfontosabb cukorgyáránál, a kormány akkor azt ígérte, hogy az állam valamilyen formában átveszi és megmenti az üzemet, ez azonban nem történt meg.

A Maros Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Ileana Guşatu csütörtökön azt nyilatkozta az Agerpresnek, hogy egyelőre elvi megállapodás született a 400 gazdát tömörítő szervezet és a gyár többségi tulajdonosa között, akik szerdán egy memorandumot is aláírtak. „A vásárlás lebonyolításához azonban a francia Tereos vállalat véleményező dokumentumára is szükség van, amelyet remélünk megkapnak a gazdaszervezetek, így a memorandumot adásvételi szerződéssé »alakíthatják«” – mondta Guşatu.

A rendszerváltáskor Romániában összesen 33 cukorgyár működött, mostanra viszont a marosludasi üzemen kívül egyedül az Agrana maradt. A marosludasi üzem tavaly 153 munkavállalót foglalkoztatott és csaknem 500 cukorrápa-termesztővel működött együtt Maros, Hargita, Kolozs, Brassó, Szeben, Kovászna, Fehér, Hunyad és Beszterce-Naszód megyékből. Az üzem a belföldi fogyasztás 25 százalékát fedezte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!