Székelyföldi céges toplista: marosvásárhelyi cégek az első helyeken, de nem ott keletkezett a legnagyobb profit

2022. október 10. – 11:35

frissítve

Székelyföldi céges toplista: marosvásárhelyi cégek az első helyeken, de nem ott keletkezett a legnagyobb profit
Fotó: Azomureș Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a nemzetközi szinten is tényezőnek számító vállalatokat ismertetjük, hanem a hagyományos székely székek szintjén is mutatjuk a legnagyobb cégeket.

Ebben az évben is összesítette az Omnibus Székelyföld legnagyobb árbevétellel (üzleti forgalommal) rendelkező vállalatait. A 2021-es pénzügyi beszámolók alapján készült top 50-es ranglistára való felkerüléshez 109 millió lejes üzleti forgalomra volt szükség. Az nem okoz meglepetést, hogy a listán a Maros megyei vállalatok dominálnak, az öt legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalat marosvásárhelyi székhelyű. Az viszont már érdekesebb megállapítás, hogy a cégranglistákon alig akad olyan vállalat, amelynek 2021-ben csökkent volna az üzleti forgalma. A top5-be kerüléshez egyébként már 1 milliárd lejnél is nagyobb árbevételre volt szükség.

A korábbi évekhez hasonlóan az összesített lista mellett idén is készült a hagyományosan vett székely székekre korlátozódó rangsor is, így arra is kitérünk, hogy melyek Alsó-Háromszék, Felső-Háromszék, Csíkszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék és Marosszék legnagyobb vállalatai. De előbb az összesített lista első 20 helyezettjét mutatjuk, a teljes top 50-es listát az Omnibus oldalán éritek el.

Üzleti forgalom alapján az E.ON Energie Romania a legnagyobb székelyföldön bejegyzett vállalat. A nemzetközi szempontból is komoly tényezőnek számító cégcsoporthoz tartozó, Marosvásárhelyen bejegyzett részvénytársaság üzleti forgalma 2021-ben meghaladta a 6,8 milliárd lej, ami közel 62%-os emelkedésnek felel meg. Az árbevétel növekedésében persze nagy szerepe volt az energiaárak szárnyalásának is, és nagyon tanulságos a vállalat által elért nyereségre is vetni egy pillantást, ami 88 millió lej volt (az üzleti forgalomnak csak az 1,3%-a).

Az energetikai vállalat árbevétele több mint 2,5-ször haladja meg a ranglista második helyén álló vállalat által elért árbevételt. Az Azomureș szintén úgy ért el majdnem 2,6 milliárd lejes árbevételt, hogy a földgáz és ezzel párhuzamosan a műtrágya árának emelkedése is szerepet játszott abban, hogy közel 41%-kal emelkedett a kombinátot működtető cég árbevétele. A tulajdonosok számára jó hír, hogy az Azomureș két veszteséges év után 2021-ben nyereségre tudta váltani az árbevételét.

Több mint 1,8 milliárd lejes forgalommal harmadik a kábeleket és elektromos vezetőket gyártó, az elmúlt években a bevételét meghatszorozó Romcab. A dinamikusan fejlődő marosvásárhelyi részvénytársaságot a negyedik helyen egy szintén vásárhelyen bejegyzett társaság, a Delgaz Grid (1,6 milliárd lej) követi. A vállalat szintén az E.ON Csoport tagja, a korábban E.ON Distribuție România nevű vállalat rebrandingjével és átnevezésével jött létre. Ötödik a Pharmafarm Rt., a gyógyszeripari cég tulajdonosa a Richter Gedeon, és 2021-ben is, az előző évekhez hasonlóan nagy ütemben tudta növelni az üzleti forgalmát.

A lista hatodik helyén áll az első nem marosszéki vállalat, a Borszéken bejegyzett Romaqua Group, amely a Borsec, Giusto és Albacher márkákról ismert, nem mellékesen ez a cég érte el a legnagyobb nyereséget 91,6 millió lejjel tavaly a székelyföldi vállalatok közül. Hetedik helyen az alsó-háromszéki listavezető, a Fabrica de Lapte Brașov Rt. áll, nyolcadik a csíkszéki M Tabak Kft., míg kilencedik és tizedik helyen szintén maros megyei vállalatok, a magyar tulajdonban álló Bioeel gyógyszeripari cég, valamint az autóalkatrészeket gyártó Hirschmann Automotive TM Kft. foglal helyet.

Csíkszék: dohánykereskedő az első helyen

Az elmúlt évben a félmilliárd lejes üzleti forgalmat is meghaladó M Tabac dohányipari termékekkel kereskedő vállalat vezeti a csíkszéki cégtoplistát. A térségben második helyen már jóval kisebb, 143 millió lejes árbevétellel a bútorgyártással foglalkozó Iris Service Ciuc áll, míg harmadik helyen az ismert csíkszentkirályi ásványvíz-készítő, a Perla Harghitei követi 125 millió lejes forgalommal. A 100 millió lejes álomhatárt az üzleti forgalom tekintetében még a Hargita és Kovászna megyében ismert Amigo üzletláncot működtető Harghita Retail érte el 2021-ben. Az élelmiszer-kereskedő vállalat mindössze 4 év alatt megduplázta az árbevételét.

Udvarhelyszék: ital-nagykereskedő az első helyen, de a Melinda cégcsoport dominál

Udvarhelyszék legnagyobb árbevételű cégeinek listáját az Amigo & Intercost ital-nagykereskedő vezeti, amely 2020-hoz képest tavaly 15,78%-kal tudta növelni az üzleti forgalmát. A székelyudvarhelyi székhelyű vállalatot a Pál család tulajdonában álló vállalkozások, a főleg acéltermékekkel kereskedő Melinda Impex Steel és az épületgépészeti és fürdőszoba berendezéseket árusító Melinda Impex Instal követi. A második és harmadik helyen álló két vállalkozás együttes üzleti forgalma viszont már meghaladja a 668 millió lejt, amivel a térség legerősebb cégcsoportjának számítanak. A negyedik helyet az elmúlt évekhez hasonlóan a Merkúr üzletláncokat is működtető Elan Trio foglalja el 230 millió lejes üzleti forgalommal.

Gyergyószék: senki nem tudja megközelíteni a borszéki ásványvízgyártót

A Borszéki (avagy Borsec) ásványvíz-márkát is a portfóliójában tudó Romaqua Group nem csak a gyergyói térségben, hanem egész Székelyföldön kiemelkedő üzleti forgalommal rendelkezik. A Borszéken bejegyzett részvénytársaság üzleti forgalma minden évben stabilan növekedett, tavaly elérte a 873 millió lejt. A második helyre egy közel tízszer kisebb üzleti forgalmat elérő vállalkozás, a Benedek hústermékeket és vágóhidat is működtető Arterimpex Kft. került. A harmadik helyen látványos növekedést bemutatva a Bayer Strada Kft. áll, az építkezési vállalat 2018-ban még 157 ezer lejes forgalmat produkált, tavaly viszont már a 64 millió lejt közelítette a cég árbevétele.

Alsó-Háromszék: egy Baróton bejegyzett, de Brassó határában termelő cég vezet

Alsó-Háromszék legnagyobb vállalata a Baróton bejegyzett Fabrica de Lapte Brașov, amely görög tulajdonban van, és Brassó határában az Olympos márkájú termékeket gyártja az ország egyik, ha nem a legmodernebb tejfeldolgozó üzemében. Második helyen a dobozok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó, sepsiszentgyörgyi Dunapack Rambox Prod-Impex áll 254 millió lejes, 2020-hoz képest 66%-kal növekedő üzleti forgalommal. Harmadik szintén egy tejipari vállalat, a Covalact áll, amely a 2020-as számokhoz képest rontott egy pozíciót. Helyezését tekintve szintén visszaesett a korábbi céges toplistákhoz képest, viszont ennek ellenére szépen nő a kiskereskedelmi üzletláncot működtető, de élelmiszert is gyártó Bertis üzleti forgalma, amely tavaly meghaladta a 236 millió lejt. A toplistának egy új-régi szereplője is van, a HS Timber Production Reci csak azért számít újdonságnak, mert a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó nevet váltott.

Felső-Háromszék: gumiabroncs kereskedő maradt az élen

Tavaly több mint 22%-kal növekedett az árbevétele, így továbbra is a Nexxon gumiabroncs kereskedő vállalat Kézdivásárhely és környékének legjelentősebb vállalata. Második a Zarah Moden készruhagyártó, amelynek ugyan az elmúlt évben 15%-kal esett vissza az üzleti forgalma, még mindig a 100 millió lejes határ felett foglal helyet. A dobogó legalsó fokára a számok alapján dinamikus növekedésben lévő, kovásznai Coni Trans Exportpackaging lépett elő. A magát csomagolástechnikai vállalkozásként meghatározó cég az elmúlt évhez viszonyítva több mint 71%-kal növelte az üzleti forgalmát.

Marosszék: nemzetközileg is tényezőnek számító vállalatok az első helyeken

A marosszéki lista legfontosabb szereplőit gyakorlatilag már bemutattuk az összesített székelyföldi rangsornál. Az országosan is jelentősnek számító vállalatokat tartalmazó lista nyilván egy teljesen más ligát képvisel a többi hagyományosan vett székely székhez viszonyítva, ennek ellenére az alábbi számos összevetése is izgalmas lehet a többi listával. De persze csak úgy, ha nem feledkezünk meg Maros megye lakosságának a számáról és azokról az előnyökről, amelyek Marosvásárhely regionális központ jellegéből adódnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!