Székelyföldi céges toplista: marosvásárhelyi cégek az első helyeken, de nem ott keletkezett a legnagyobb profit

2022. október 10. – 11:35

frissítve

Székelyföldi céges toplista: marosvásárhelyi cégek az első helyeken, de nem ott keletkezett a legnagyobb profit
Fotó: Azomureș Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Nemcsak a nemzetközi szinten is tényezőnek számító vállalatokat ismertetjük, hanem a hagyományos székely székek szintjén is mutatjuk a legnagyobb cégeket.

Ebben az évben is összesítette az Omnibus Székelyföld legnagyobb árbevétellel (üzleti forgalommal) rendelkező vállalatait. A 2021-es pénzügyi beszámolók alapján készült top 50-es ranglistára való felkerüléshez 109 millió lejes üzleti forgalomra volt szükség. Az nem okoz meglepetést, hogy a listán a Maros megyei vállalatok dominálnak, az öt legnagyobb árbevétellel rendelkező vállalat marosvásárhelyi székhelyű. Az viszont már érdekesebb megállapítás, hogy a cégranglistákon alig akad olyan vállalat, amelynek 2021-ben csökkent volna az üzleti forgalma. A top5-be kerüléshez egyébként már 1 milliárd lejnél is nagyobb árbevételre volt szükség.

A korábbi évekhez hasonlóan az összesített lista mellett idén is készült a hagyományosan vett székely székekre korlátozódó rangsor is, így arra is kitérünk, hogy melyek Alsó-Háromszék, Felső-Háromszék, Csíkszék, Udvarhelyszék, Gyergyószék és Marosszék legnagyobb vállalatai. De előbb az összesített lista első 20 helyezettjét mutatjuk, a teljes top 50-es listát az Omnibus oldalán éritek el.

Üzleti forgalom alapján az E.ON Energie Romania a legnagyobb székelyföldön bejegyzett vállalat. A nemzetközi szempontból is komoly tényezőnek számító cégcsoporthoz tartozó, Marosvásárhelyen bejegyzett részvénytársaság üzleti forgalma 2021-ben meghaladta a 6,8 milliárd lej, ami közel 62%-os emelkedésnek felel meg. Az árbevétel növekedésében persze nagy szerepe volt az energiaárak szárnyalásának is, és nagyon tanulságos a vállalat által elért nyereségre is vetni egy pillantást, ami 88 millió lej volt (az üzleti forgalomnak csak az 1,3%-a).

Az energetikai vállalat árbevétele több mint 2,5-ször haladja meg a ranglista második helyén álló vállalat által elért árbevételt. Az Azomureș szintén úgy ért el majdnem 2,6 milliárd lejes árbevételt, hogy a földgáz és ezzel párhuzamosan a műtrágya árának emelkedése is szerepet játszott abban, hogy közel 41%-kal emelkedett a kombinátot működtető cég árbevétele. A tulajdonosok számára jó hír, hogy az Azomureș két veszteséges év után 2021-ben nyereségre tudta váltani az árbevételét.

Több mint 1,8 milliárd lejes forgalommal harmadik a kábeleket és elektromos vezetőket gyártó, az elmúlt években a bevételét meghatszorozó Romcab. A dinamikusan fejlődő marosvásárhelyi részvénytársaságot a negyedik helyen egy szintén vásárhelyen bejegyzett társaság, a Delgaz Grid (1,6 milliárd lej) követi. A vállalat szintén az E.ON Csoport tagja, a korábban E.ON Distribuție România nevű vállalat rebrandingjével és átnevezésével jött létre. Ötödik a Pharmafarm Rt., a gyógyszeripari cég tulajdonosa a Richter Gedeon, és 2021-ben is, az előző évekhez hasonlóan nagy ütemben tudta növelni az üzleti forgalmát.

A lista hatodik helyén áll az első nem marosszéki vállalat, a Borszéken bejegyzett Romaqua Group, amely a Borsec, Giusto és Albacher márkákról ismert, nem mellékesen ez a cég érte el a legnagyobb nyereséget 91,6 millió lejjel tavaly a székelyföldi vállalatok közül. Hetedik helyen az alsó-háromszéki listavezető, a Fabrica de Lapte Brașov Rt. áll, nyolcadik a csíkszéki M Tabak Kft., míg kilencedik és tizedik helyen szintén maros megyei vállalatok, a magyar tulajdonban álló Bioeel gyógyszeripari cég, valamint az autóalkatrészeket gyártó Hirschmann Automotive TM Kft. foglal helyet.

Csíkszék: dohánykereskedő az első helyen

Az elmúlt évben a félmilliárd lejes üzleti forgalmat is meghaladó M Tabac dohányipari termékekkel kereskedő vállalat vezeti a csíkszéki cégtoplistát. A térségben második helyen már jóval kisebb, 143 millió lejes árbevétellel a bútorgyártással foglalkozó Iris Service Ciuc áll, míg harmadik helyen az ismert csíkszentkirályi ásványvíz-készítő, a Perla Harghitei követi 125 millió lejes forgalommal. A 100 millió lejes álomhatárt az üzleti forgalom tekintetében még a Hargita és Kovászna megyében ismert Amigo üzletláncot működtető Harghita Retail érte el 2021-ben. Az élelmiszer-kereskedő vállalat mindössze 4 év alatt megduplázta az árbevételét.

Udvarhelyszék: ital-nagykereskedő az első helyen, de a Melinda cégcsoport dominál

Udvarhelyszék legnagyobb árbevételű cégeinek listáját az Amigo & Intercost ital-nagykereskedő vezeti, amely 2020-hoz képest tavaly 15,78%-kal tudta növelni az üzleti forgalmát. A székelyudvarhelyi székhelyű vállalatot a Pál család tulajdonában álló vállalkozások, a főleg acéltermékekkel kereskedő Melinda Impex Steel és az épületgépészeti és fürdőszoba berendezéseket árusító Melinda Impex Instal követi. A második és harmadik helyen álló két vállalkozás együttes üzleti forgalma viszont már meghaladja a 668 millió lejt, amivel a térség legerősebb cégcsoportjának számítanak. A negyedik helyet az elmúlt évekhez hasonlóan a Merkúr üzletláncokat is működtető Elan Trio foglalja el 230 millió lejes üzleti forgalommal.

Gyergyószék: senki nem tudja megközelíteni a borszéki ásványvízgyártót

A Borszéki (avagy Borsec) ásványvíz-márkát is a portfóliójában tudó Romaqua Group nem csak a gyergyói térségben, hanem egész Székelyföldön kiemelkedő üzleti forgalommal rendelkezik. A Borszéken bejegyzett részvénytársaság üzleti forgalma minden évben stabilan növekedett, tavaly elérte a 873 millió lejt. A második helyre egy közel tízszer kisebb üzleti forgalmat elérő vállalkozás, a Benedek hústermékeket és vágóhidat is működtető Arterimpex Kft. került. A harmadik helyen látványos növekedést bemutatva a Bayer Strada Kft. áll, az építkezési vállalat 2018-ban még 157 ezer lejes forgalmat produkált, tavaly viszont már a 64 millió lejt közelítette a cég árbevétele.

Alsó-Háromszék: egy Baróton bejegyzett, de Brassó határában termelő cég vezet

Alsó-Háromszék legnagyobb vállalata a Baróton bejegyzett Fabrica de Lapte Brașov, amely görög tulajdonban van, és Brassó határában az Olympos márkájú termékeket gyártja az ország egyik, ha nem a legmodernebb tejfeldolgozó üzemében. Második helyen a dobozok gyártásával és forgalmazásával foglalkozó, sepsiszentgyörgyi Dunapack Rambox Prod-Impex áll 254 millió lejes, 2020-hoz képest 66%-kal növekedő üzleti forgalommal. Harmadik szintén egy tejipari vállalat, a Covalact áll, amely a 2020-as számokhoz képest rontott egy pozíciót. Helyezését tekintve szintén visszaesett a korábbi céges toplistákhoz képest, viszont ennek ellenére szépen nő a kiskereskedelmi üzletláncot működtető, de élelmiszert is gyártó Bertis üzleti forgalma, amely tavaly meghaladta a 236 millió lejt. A toplistának egy új-régi szereplője is van, a HS Timber Production Reci csak azért számít újdonságnak, mert a Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó nevet váltott.

Felső-Háromszék: gumiabroncs kereskedő maradt az élen

Tavaly több mint 22%-kal növekedett az árbevétele, így továbbra is a Nexxon gumiabroncs kereskedő vállalat Kézdivásárhely és környékének legjelentősebb vállalata. Második a Zarah Moden készruhagyártó, amelynek ugyan az elmúlt évben 15%-kal esett vissza az üzleti forgalma, még mindig a 100 millió lejes határ felett foglal helyet. A dobogó legalsó fokára a számok alapján dinamikus növekedésben lévő, kovásznai Coni Trans Exportpackaging lépett elő. A magát csomagolástechnikai vállalkozásként meghatározó cég az elmúlt évhez viszonyítva több mint 71%-kal növelte az üzleti forgalmát.

Marosszék: nemzetközileg is tényezőnek számító vállalatok az első helyeken

A marosszéki lista legfontosabb szereplőit gyakorlatilag már bemutattuk az összesített székelyföldi rangsornál. Az országosan is jelentősnek számító vállalatokat tartalmazó lista nyilván egy teljesen más ligát képvisel a többi hagyományosan vett székely székhez viszonyítva, ennek ellenére az alábbi számos összevetése is izgalmas lehet a többi listával. De persze csak úgy, ha nem feledkezünk meg Maros megye lakosságának a számáról és azokról az előnyökről, amelyek Marosvásárhely regionális központ jellegéből adódnak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!