Újra alapkamatot emelt a jegybank, ez az elmúlt 12 év legmagasabb rátája

2022. október 5. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa 75 bázisponttal, 6,25%-ra emelte az alapkamatot szerdai monetáris politikai ülésén. Arról is döntés született, hogy szintén 75 bázisponttal, 7,25%-ra emelkedik a lombard hitel kamata, és ugyanekkora mértékben, 75 bázisponttal 5,25%-ra a letéti ráta. A döntés október 6-tól lép hatályba.

Az elemzők többsége 50-75 bázispontos emelést valószínűsített, az alapkamattal kapcsolatos döntés tehát összhangban van az elemzők várakozásával. A 6,25 százalékos alapkamatszint az elmúlt 12 év legmagasabb rátája

A jegybank legutóbb augusztus elején emelt az alapkamaton, akkor 75 bázisponttal 5,5%-ra nőtt.

Akárcsak akkor, a mostani döntést is az magyarázza, hogy a jegybank az alapkamat emelésével próbálja visszafogni az infláció szintjét, amely augusztusban már 15,3%-ra emelkedett.

A jegybank augusztus eleji becslése szerint 2022 végén 13,9% lesz a várható infláció, míg a jövő év végére 7,5%-os pénzromlást prognosztizáltak. A jegybank az idén még egyszer, november elején tart monetáris politikai ülést, akkor fogadják el az újabb infláció-jelentést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!