Jókora meglepetést okozhat a román gazdaság, ha beválik a Világbank jóslata

2022. október 5. – 11:29

Másolás

Vágólapra másolva

Kifejezetten jó híreket közölt a Világbank a román gazdaság idei kilátásairól: a pénzügyi intézmény szakértői jelentősen felfele módosították a bruttó hazai termék (GDP) 2022-es bővüléséről szóló prognózisukat.

A Világbank áprilisban még 1,9 százalékos növekedéssel számolt Románia esetében, majd júniusban 2,9 százalékra növelte ezt a prognózisát. A most közölt helyzetértékelésükben viszont a nyári kilátásaikhoz képest is jelentősen felfele módosították a várakozásaikat, a nemzetközi pénzügyi intézet szakértői úgy vélik, hogy

a román gazdaság idén 4,6 százalékkal növekedhet.

Érdemes ezt a számot kicsit kontextusba helyezni, hiszen kifejezetten érdekes, hogy ez a 4,6 százalékos prognózis még az év elejit is meghaladja, amikor a Világbank 4,1 százalékos növekedésre számított úgy, hogy akkor még nem is volt háború Ukrajnában.

A Világbank ráadásul még csak nem is tartozik az optimistább intézetek közé. Szeptember végén az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) is jelentősen, 5,4 százalékra javította Románia idei gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisát. A pénzügyminisztérium is közölte korábban, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 4,8 százalékra emelte előrejelzését a júniusban várt 3,5-4,5 százalékról.

Amit biztosan tudunk: a statisztikai intézet szerint az idei első fél évben 5,8 százalékkal nőtt a román gazdaság éves összevetésben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!