A tőzsdéző romániaiak 90 százaléka veszteséget könyvelt el a pénzügyi ismeretek hiánya miatt egy elemzés szerint

2022. október 4. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egy pénzügyi tanácsadói cég elemzése szerint a könnyű nyereség reménye rendkívül csábító káros szenvedéllyé változtatta a tőzsdézést a fejletlen pénzügyi kultúrájú romániaiak számára – írja az Agerpres. Keddi közleményében a Selective Capital emlékeztetett arra, hogy Románia lakossága a világ 143 országa közül a 123., az Európai Unióban (EU) pedig az utolsó helyen áll a pénzügyi műveltség terén.

A cég adatai szerint a 2020-2021-es időszak kedvezett a tőkepiaci befektetéseknek, és a legtöbb romániai tőzsdéző rosszul járt, közel 90 százalékuk veszteséget könyvelhetett el a pénzügyi ismeretek hiánya és a tőzsdézésben való járatlanságuk miatt.

A Romániai Bankok Szövetségének (ARB) adatai szerint a romániai lakosság mindössze 22 százalékának vannak megbízható pénzügyi ismeretei, és mindössze 26,6 százalékuk vesz igénybe pénzügyi közvetítőket. Ez utóbbi arány a legkisebb Európában, az európai átlagnak az egyharmada.

A Selective Capital alapítója, Şerban Florea szerint az alacsony hazai pénzügyi műveltség oka a képzett tanárok hiánya.

A pénzügyi szakember úgy vélekedett, hogy a kedvező tőzsdei feltételek, a piaci likviditásfelesleg és a globális eszközárak folyamatos emelkedése „irracionális túlzásokba” hajszolta a 2020-2021-es időszakban a kockázatokkal nem számoló befektetőket. „Az infláció, a globális ellátási láncok akadozásai, valamint az eszköz- és részvényárak összeomlása máris pánikot kelt, különösen egy olyan recesszió árnyékában, amelynek mértékét még nem lehet megjósolni” – idézte a közlemény Şerban Floreát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!