A tőzsdéző romániaiak 90 százaléka veszteséget könyvelt el a pénzügyi ismeretek hiánya miatt egy elemzés szerint

2022. október 4. – 13:19

Másolás

Vágólapra másolva

Egy pénzügyi tanácsadói cég elemzése szerint a könnyű nyereség reménye rendkívül csábító káros szenvedéllyé változtatta a tőzsdézést a fejletlen pénzügyi kultúrájú romániaiak számára – írja az Agerpres. Keddi közleményében a Selective Capital emlékeztetett arra, hogy Románia lakossága a világ 143 országa közül a 123., az Európai Unióban (EU) pedig az utolsó helyen áll a pénzügyi műveltség terén.

A cég adatai szerint a 2020-2021-es időszak kedvezett a tőkepiaci befektetéseknek, és a legtöbb romániai tőzsdéző rosszul járt, közel 90 százalékuk veszteséget könyvelhetett el a pénzügyi ismeretek hiánya és a tőzsdézésben való járatlanságuk miatt.

A Romániai Bankok Szövetségének (ARB) adatai szerint a romániai lakosság mindössze 22 százalékának vannak megbízható pénzügyi ismeretei, és mindössze 26,6 százalékuk vesz igénybe pénzügyi közvetítőket. Ez utóbbi arány a legkisebb Európában, az európai átlagnak az egyharmada.

A Selective Capital alapítója, Şerban Florea szerint az alacsony hazai pénzügyi műveltség oka a képzett tanárok hiánya.

A pénzügyi szakember úgy vélekedett, hogy a kedvező tőzsdei feltételek, a piaci likviditásfelesleg és a globális eszközárak folyamatos emelkedése „irracionális túlzásokba” hajszolta a 2020-2021-es időszakban a kockázatokkal nem számoló befektetőket. „Az infláció, a globális ellátási láncok akadozásai, valamint az eszköz- és részvényárak összeomlása máris pánikot kelt, különösen egy olyan recesszió árnyékában, amelynek mértékét még nem lehet megjósolni” – idézte a közlemény Şerban Floreát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!