Szombaton adják át a görög-bolgár gázvezetéket, amivel ki lehet váltani az orosz földgáz egy részét

2022. október 1. – 13:57

Szombaton adják át a görög-bolgár gázvezetéket, amivel ki lehet váltani az orosz földgáz egy részét
A Görögország-Bulgária Gázinterkonnektor (IGB) görögországi Komotiniben – Fotó: Alexandros Avramidis / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton zajlik a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor hivatalos felavatása Szófiában. A teljes nevén Görögország–Bulgária Gázinterkonnektornak nevezett vezeték tulajdonképpen csak kiegészíti a jelenlegi európai gázszállításra használt hálózatot, de a szerepe az orosz-ukrán háború és az elszabadult energiaárak miatt rendkívüli módon felértékelődött.

A mintegy 240 millió euróból lefektetett vezeték az északkelet-görögországi Komotinit köti össze a Bulgária középső részén lévő Sztara Zagorával. A kapacitása évi hárommilliárd köbméter, de ötmilliárd köbméterre bővíthető. A projekt finanszírozásába a két érintett ország mellett az EU is beszállt, éppen azért, mert a beruházásnak fontos szerepe van abban, hogy Európa függetlenedjen az orosz földgáztól.

Az elmúlt években megépített 180 kilométeres földgázvezeték jelentőségét Románia szempontjából az adja, hogy így egyrészt Görögország cseppfolyósított gáz (LNG) fogadására alkalmas kikötőiből Bulgárián át hozzánk, illetve tovább, a közép-kelet-európai térségbe is lehet földgázt szállítani. De legalább ennyire fontos az is, hogy a most átadott csatlakozásnak köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy a jelentős földgáztartalékokkal rendelkező Azerbajdzsántól vásároljunk nagyobb földgázmennyiségeket.

Hosszabb távon a földgázvezetéknek összeköttetése lesz Izraellel és Ciprussal is, tervezik emellett olyan beruházások megvalósítását is, amely még nagyobb mennyiségek szállítását tennék lehetővé Azerbajdzsán felől.

Az átadási ceremónia fontosságát az is jelzi, hogy számos kormány- és államfő jelen van az átadáson: a bolgár és görög miniszterelnökök mellett ott van Nicolae Ciucă, Románia miniszterelnöke, de Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Ilham Aliyev, Azerbajdzsán köztársasági elnöke, Aleksandar Vucic, a Szerb Köztársaság elnöke, Stevo Pendarovski, az Észak-Macedón Köztársaság elnöke is jelen van az átadáson.

Az Agerpres helyszíni tudósítása szerint egyébként szombat reggel Nicolae Ciucă miniszterelnök kétoldalú megbeszéléseket folytatott Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel és Galab Donev megbízott bolgár miniszterelnökkel, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnökkel. A romániai delegáció további tagjai Virgil Popescu energiaügyi miniszter, Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója és Răzvan Popescu, a Romgaz vezérigazgatója.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!