Romániában ötből egy cégnek nincs bankszámlája az adóhatóság vezetője szerint

2022. szeptember 26. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Romániában 300 ezer olyan vállalat működik, amely nem rendelkezik bankszámlával – mondta el Lucian Heiuș, az Országos Adóhatóság (ANAF) elnöke egy Digi24-nek adott interjúban. Heiuș szerint ugyan az adóeljárási törvénykönyv módosításával az adóhatóság reagálni akar erre a helyetre, az európai diráktívák ugyanakkor nem teszik lehetővé, hogy gazdasági szereplőket arra kötelezzenek, hogy bankszámlát nyissanak.

Alakítsd velünk a féléves Transtelexet!

Szeretnénk tudni, mit szerettek, mit hiányoltok a Transtelexről, és szívesen meghallgatnánk az építő jellegű kritikai észrevételeket is. Megköszönjük, ha egy kis időt szánsz rá: kérdőívünket itt töltheted ki!

Heiuș erről akkor beszélt, amikor a műsorvezető rákérdezett, hogy Romániában könnyebbé vált-e az elmúlt években az adókötelezettségek befizetése. „Nem tűnik nehéznek. Ma már nincs nehézség abban, hogy valaki nyilatkozatot nyújtson be, és a kifizetések végrehajtása sem jelenthet gondot. Ugyanakkor néhány elemzés elvégzése után arra a meglepő következtetésre jutottunk, hogy Romániában ma 300 ezer olyan gazdasági szereplő van, amely nem rendelkezik bankszámlával. Ebben az ANAF-nak semmilyen felelőssége nincs. Nincs bankszámlájuk, amelyről kifizetéseket hajtsanak végre vagy amelyre jövedelmet bevételezzenek, kizárólag készpénzzel dolgoznak. Ráadásul ezeknek a cégeknek jelentős része áfafizető. Romániában 1,6 millió vállalat van bejegyezve, tehát minden negyedik cégről elmondható, hogy nem rendelkezik bankszámlával (szerk. megj.: a Heiuș által közölt számok alapján inkább minden ötödik cégre lehet ez igaz)” – mondta az ANAF elnöke.

Heiuș elmondta, hogy jelenleg az adóeljárási törvénykönyv módosításán dolgoznak, és kitérnek ennek a problémának a szabályozására is. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy cégeket nem kötelezhetnek bankszámlanyitásra, mert ezzel európai irányelvekbe ütköznek. „Számomra abnormálisnak tűnik, hogy valaki úgy jegyezzen be céget, szerezze meg a működéshez szükséges összes engedélyt, hogy közben ne menjen el a bankba bankszámlát nyitni” – mondta Heiuș, aki arra utalt, hogy a bankszámlával nem rendelkező cégek gyanúsak lehetnek az adóhatóság számára, és plusz kockázatelemzéssel szembesülhetnek.