Közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre az önkormányzatok egy új jogszabály szerint

2022. szeptember 21. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szerdai ülésén elfogadta az a jogszabályt, amely lehetővé teszi úgynevezett közigazgatási konzorciumok létrehozását annak érdekében, hogy az önkormányzatok bizonyos szakértői feladatok ellátásánál együttműködhessenek más önkormányzatokkal. A tervezetet kidologozó fejlesztési és közigazgatása tárca vezetője, Cseke Attila miniszter szerint hatékonyabb közigazgatást eredményez a közigazgatási törvénykönyvet módosító jogszabály.

Az intézkedés azoknak a kisebb önkormányzatoknak kedvez, amelyek nem rendelkeznek megfelelő kapacitással ahhoz, hogy például finanszírozást pályázzanak különböző beruházásokra – magyarázta Cseke a jogszabály elfogadását követően. Országszerte több mint 1500 településtervezési, közel 500 pénzügyi és közel 2000 közbeszerzési szakértői állást nem tudnak betölteni az önkormányzatok. Cseke Attila szerint ezért van szükség arra a jogalapra, amely lehetővé teszi, hogy egy alkalmazott több önkormányzat munkáját is segítse. A miniszter szerint az intézkedést azzal a céllal fogadták el, hogy a fejlettségi szintkülönbségek csökkentéséhez, és a vidék felzárkóztatásához is hozzájáruljon.

A jogszabály szerint az önkormányzatok a helyi tanács döntése alapján hozhatnak létre közigazgatási konzurciumokat, és olyan területeken műküdhetnek együtt, mint a településrendezés, beruházások, építkezés, jogi és pénzügyi tanácsadás vagy közbeszerzési folyamatok. A jogi személyiséggel nem rendelkező együttműködés lényege az lenne, hogy az önkormányzatok emberi erőforrásaikat bővíthetik azáltal, hogy a környező önkormányzatokban dolgozó személyzet segítségét kérik, illetve alkalmazhatnak olyan bevált megoldásokat, amelyek segítségével más önkormányzat sikeresen megoldott egy közigazgatási problémát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!