Közigazgatási konzorciumokat hozhatnak létre az önkormányzatok egy új jogszabály szerint

2022. szeptember 21. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány szerdai ülésén elfogadta az a jogszabályt, amely lehetővé teszi úgynevezett közigazgatási konzorciumok létrehozását annak érdekében, hogy az önkormányzatok bizonyos szakértői feladatok ellátásánál együttműködhessenek más önkormányzatokkal. A tervezetet kidologozó fejlesztési és közigazgatása tárca vezetője, Cseke Attila miniszter szerint hatékonyabb közigazgatást eredményez a közigazgatási törvénykönyvet módosító jogszabály.

Az intézkedés azoknak a kisebb önkormányzatoknak kedvez, amelyek nem rendelkeznek megfelelő kapacitással ahhoz, hogy például finanszírozást pályázzanak különböző beruházásokra – magyarázta Cseke a jogszabály elfogadását követően. Országszerte több mint 1500 településtervezési, közel 500 pénzügyi és közel 2000 közbeszerzési szakértői állást nem tudnak betölteni az önkormányzatok. Cseke Attila szerint ezért van szükség arra a jogalapra, amely lehetővé teszi, hogy egy alkalmazott több önkormányzat munkáját is segítse. A miniszter szerint az intézkedést azzal a céllal fogadták el, hogy a fejlettségi szintkülönbségek csökkentéséhez, és a vidék felzárkóztatásához is hozzájáruljon.

A jogszabály szerint az önkormányzatok a helyi tanács döntése alapján hozhatnak létre közigazgatási konzurciumokat, és olyan területeken műküdhetnek együtt, mint a településrendezés, beruházások, építkezés, jogi és pénzügyi tanácsadás vagy közbeszerzési folyamatok. A jogi személyiséggel nem rendelkező együttműködés lényege az lenne, hogy az önkormányzatok emberi erőforrásaikat bővíthetik azáltal, hogy a környező önkormányzatokban dolgozó személyzet segítségét kérik, illetve alkalmazhatnak olyan bevált megoldásokat, amelyek segítségével más önkormányzat sikeresen megoldott egy közigazgatási problémát.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!