Jelentősen megnőtt a romániai sóexport, az ukrajnai kiesést is pótolja a közép- és kelet-európai piacon

2022. szeptember 21. – 08:52

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen növekedett 2022-ben a romániai só exportja a közép- és kelet-európai piacon, azaz Magyarországon, Szlovákiában, a Moldovai Köztársaságban, Bulgáriában és Lengyelországban, írja az Agerpres a Salrom Országos Sóipari Társaság keddi közleménye alapján.

A vállalat idén a belföldi piacra szánt termelését is több mint 100 000 tonnával növelte a korábbi években szállított mennyiségekhez képest.

A Salrom tájékoztatása szerint a társaság idén a donbászi sóexport megüresedett helyét is átvette a közép- és kelet-európai piacon.

Magyarország idén 200 000 tonna sót rendelt hóeltakarításra, amelyért 10,2 millió eurót fog fizetni. A Magyarországra irányuló teljes sókivitel 2022-ben meghaladja a 27 millió eurót, ami 10 millió euróval több, mint 2021-ben.

Jelentősen nőtt 2022-ben a Szlovákiába irányuló sóexport is: több mint 82 000 tonnát vásárolnak Romániából, azaz négyszer többet, mint 2021-ben. A romániai só külföldi értékesítésének növekedése a Moldovai Köztársaságban, Bulgáriában és Lengyelországban is érzékelhető.

A Salrom több mint 100 000 tonnával növelte a hazai piacra szánt termelést a korábbi években szállított mennyiségekhez képest, ami a bevételek megduplázódásához vezetett. „Két, sőt három műszakban dolgozunk, hogy eleget tudjunk tenni az aláírt szerződéseknek” – nyilatkozta Dan Dobrea, a társaság igazgatója.

Nyilvántartásuk szerint 2022 júliusának végéig több mint 700 000 látogató fordult meg a társaság öt turizmusra kialakított bányájában; az idegenforgalmi tevékenység 26 millió lejt hozott a Salrom kasszájára az év első felében.

A Salrom Országos Sóipari Társaság Románia egyetlen sókitermelő vállalata, körülbelül 1500 alkalmazottat foglalkoztat. A társaság részvényeit 51 százalékban a román állam birtokolja a gazdasági minisztériumon keresztül, a többi részvény a Tulajdonalap (Fondul Proprietatea) birtokában van.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!