Jelentősen megnőtt a romániai sóexport, az ukrajnai kiesést is pótolja a közép- és kelet-európai piacon

2022. szeptember 21. – 07:52

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen növekedett 2022-ben a romániai só exportja a közép- és kelet-európai piacon, azaz Magyarországon, Szlovákiában, a Moldovai Köztársaságban, Bulgáriában és Lengyelországban, írja az Agerpres a Salrom Országos Sóipari Társaság keddi közleménye alapján.

A vállalat idén a belföldi piacra szánt termelését is több mint 100 000 tonnával növelte a korábbi években szállított mennyiségekhez képest.

A Salrom tájékoztatása szerint a társaság idén a donbászi sóexport megüresedett helyét is átvette a közép- és kelet-európai piacon.

Magyarország idén 200 000 tonna sót rendelt hóeltakarításra, amelyért 10,2 millió eurót fog fizetni. A Magyarországra irányuló teljes sókivitel 2022-ben meghaladja a 27 millió eurót, ami 10 millió euróval több, mint 2021-ben.

Jelentősen nőtt 2022-ben a Szlovákiába irányuló sóexport is: több mint 82 000 tonnát vásárolnak Romániából, azaz négyszer többet, mint 2021-ben. A romániai só külföldi értékesítésének növekedése a Moldovai Köztársaságban, Bulgáriában és Lengyelországban is érzékelhető.

A Salrom több mint 100 000 tonnával növelte a hazai piacra szánt termelést a korábbi években szállított mennyiségekhez képest, ami a bevételek megduplázódásához vezetett. „Két, sőt három műszakban dolgozunk, hogy eleget tudjunk tenni az aláírt szerződéseknek” – nyilatkozta Dan Dobrea, a társaság igazgatója.

Nyilvántartásuk szerint 2022 júliusának végéig több mint 700 000 látogató fordult meg a társaság öt turizmusra kialakított bányájában; az idegenforgalmi tevékenység 26 millió lejt hozott a Salrom kasszájára az év első felében.

A Salrom Országos Sóipari Társaság Románia egyetlen sókitermelő vállalata, körülbelül 1500 alkalmazottat foglalkoztat. A társaság részvényeit 51 százalékban a román állam birtokolja a gazdasági minisztériumon keresztül, a többi részvény a Tulajdonalap (Fondul Proprietatea) birtokában van.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!