A junior munkavállalók közel 55%-a a hibrid munkát választaná

2022. szeptember 19. – 16:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 18 és 35 év közötti fiatalok 54,8%-a a hibrid munkát választaná, ha lehetősége lenne dönteni a munkavégzés különböző módozatai közül – derül ki a DreamJobs Romania kérdőíves felméréséből. A Juniorok munkahelyi elvárásai című kutatásból azt is megtudjuk, hogy a válaszadóknak mindössze a 20,7%-a szeretne teljes munkaidőben, irodai környezetben dolgozni, ahogy azt is, hogy az ezzel kapcsolatos rugalmasság is fontos tényező a fiatal munkavállalók számára.

A kutatás készítői arra is keresték a választ, hogy a kérdőívet kitöltő fiatalok mi alapján választottak szakmát maguknak. A legtöbben azt a lehetőséget jelölték meg, hogy az erősségeiket felmérve, a képességeiknek megfelelő szakterület felé orientálódtak, és jóval kevesebben választották az „így alakult, nem feltétlen volt tudatos döntés” opciót. A szerzők szerint a fiatal munkavállalók által erre a kérdésre adott válaszok is jól jelzik, hogy ez a generáció mennyire tudatos a szakmai jövőjét illetően.

A szerzők arra is kíváncsiak voltak, hogy az Y és Z generációba tartozó válaszadók milyen jellegzetességeket ismernek fel a saját korosztályukban. Mivel az előző kérdésekhez hasonlóan itt is több választ jelölhettek meg a felmérésben résztvevők, a három legnépszerűbb választ emeljük most ki: „Erős multitasking és gyors alkalmazkodóképességgel rendelkezünk”; „Sokkal nagyobb igényünk van a rugalmas munkavégzés megteremtésére”; „Csupán egy jó fizetés nem tart sokáig ott egy munkahelyen”. A válaszok megoszlását az alábbi ábrán is mutatjuk:

A szerkesztőségünknek küldött kiértékelés szerint a fenti válaszok is alátámasztják a munkahelyre vonatkozó flexibilitás fontosságát, emellett azt az alapelvet is, amelyet Arros Orsolya, a DreamJobs Romania vezetője emel ki az eredmények kapcsán, miszerint „a munkahelyen is a közösséget keressük, a munkánk anyagi értelemben vett eredménye ugyan a fizetés, de emellett fontos, hogy legyenek közös eredményeink és tevékenységeink”.

Ezzel kapcsolatban arra is rámutatnak a kutatás készítői, hogy a csapatépítők és munka utáni közös programok nem „elsüllyedt költségek”, hanem beruházások a kapcsolatokba, az újításba, a kollégák boldogságába. Emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy a válaszadók közül nagyon kevesen, összesen nyolc fiatal jelölte meg a CSR politikát prioritásként, amiből azt a következtetést lehet levonni, hogy a társadalmi felelősségvállalás nem elvárásként jelenik meg náluk, inkább kiegészítő tényezőként lehet fontos.

A jellegzetességek mellett arra is rákérdeztek a felmérés készítői, hogy miben rejlik egy jó munkahely megtartó ereje. A fiatal munkavállalók által adott válaszok itt is tanulságosak: nagy hányaduk a megbecsülést és a szakmai fejlődést is a vonzó fizetés, illetve az egyéb motiváló tényezők, például a plusz juttatások elé sorolta. Az alábbi ábra alapján a szerzők szerint egyértelműen kijelenthető, hogy a fiatalok igényei összhangban vannak az elvárásaikkal: tudják, hogy szükség van a fejlődésre, és ezt el is várják a munkahelyüktől, nyitottak a tanulásra, de igényük van az idősebb generáció támogatására is.

A kérdőíves felmérés talán legizgalmasabb részében a fiatalok bérigényére kíváncsiak a szerzők. A kitöltők 46,6%-a a 2500-3500 lej közti bérsávot, 39,7%-uk a 3500- 5000 közöttit, 9,8%-uk az 5000 lej feletti opciót jelölte be, míg a fennmaradó 3,9% az 1500-2000 lejt közötti fizetési sávot választotta.

A fizetésigényre vonatkozó kérdésre kapott válaszok alapján a szerzők azt a következtetést vonják le, hogy a fiatalok reálisan gondolkodnak ezzel kapcsolatban. „A DreamJobs Romaniánál gyakran kapunk olyan megkereséseket, hogy találjunk egyetemet végzett szakembereket, akiket minimálbérrel szeretnének alkalmazni. Ez a felmérés is azt mutatja, hogy nem ez a járható út, hiszen a 305 válaszadó közül csak 12-en (3,9%) jelölték meg ezt a bérsávot. Ugyanakkor azt is szeretnénk továbbítani a munkaadók felé, hogy a juniorok nem extrém fizetésigényekkel rukkolnak elő, hiszen a megkérdezettek közel fele a 2500-3500 lej közötti sávot jelölte meg” – értékelte a válaszokat Arros Orsolya.

A kérdőívet kitöltők közel 80%-a 18-30 év közötti és 20%-uk 31-35 év közötti fiatal. 95%-uk Romániában él, a megkérdezettek több mint fele kisvárosban lakik, közel egyharmaduk pedig nagyvárosban él. Ami az iskolai végzettség szerinti elosztást illeti, 43,3%-uk egyetemi alapképzést jelölt meg, 33,1% egyetemi mesteri végzettséget, 18,4% pedig jelenleg érettségivel rendelkező fiatal. A kérdőívet 305-en töltötték ki.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!