Ciolacu: embertelenség lenne nem emelni a nyugdíjakat

2022. szeptember 13. – 11:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Embertelenségnek” tartaná a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu a nyugdíjak 10 százaléknál kisebb arányú emelését január elsejétől. A politikus hétfő este a România TV-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint a nyugdíjakat évente az inflációhoz kell igazítani, és a PSD csak a törvény tiszteletben tartását kéri.

Az Agerpres összefoglalója szerint azt is elmondta, hogy szerinte nem csak a nyugdíjasok jövedelmét kellene növelni. Ezért szükségesnek látja egy 2023. január elsején hatályba lépő intézkedéscsomag megvitatását a koalícióban. „De a nyugdíjak biztos növekedni fognak, ezt a döntést már meghoztuk a miniszterelnökkel együtt” – tette hozzá Ciolacu.

Az átlagnyugdíj 1851 lej Romániában

A statisztikai intézet éppen kedden közölte, hogy az idei második negyedévben 1851 lej volt az átlagnyugdíj, 0,3 százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben. Az összeget a nyugdíjak összes kategóriájának – társadalombiztosítási, rokkantsági, özvegyi – a figyelembevételével számították ki.

A nyugdíjasok átlagos száma 5,003 millió volt a második negyedévben, 21 ezerrel kevesebb, mint az év első három hónapjában; az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozó nyugdíjasok átlagos száma 4,604 millió volt, 13 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedévben.

Az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozó nyugdíjasok és a munkavállalókhoz aránya országos szinten 8 volt a 10-hez a második negyedévben, jelentős területi eltérésekkel. Így például Ilfov megyében és Bukarestben 4 nyugdíjas jutott 10 munkavállalóra, de Teleorman megyében már 15 jutott 10 alkalmazottra, míg Vaslui megyében 14 a 10-hez az arány.

Területenként jelentősen eltér az állami társadalombiztosítási átlagnyugdíj összege is: míg Botoşani megyében 1409 lej, Giurgiu megyében 1419 lej, Vrancea megyében 1427 lej volt a második negyedévben, addig Hunyad megyében 2354 lej, Bukarestben 2249 lej, Brassó megyében pedig 2085 lej.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!