Ciolacu: embertelenség lenne nem emelni a nyugdíjakat

2022. szeptember 13. – 11:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Embertelenségnek” tartaná a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu a nyugdíjak 10 százaléknál kisebb arányú emelését január elsejétől. A politikus hétfő este a România TV-nek nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a törvény szerint a nyugdíjakat évente az inflációhoz kell igazítani, és a PSD csak a törvény tiszteletben tartását kéri.

Az Agerpres összefoglalója szerint azt is elmondta, hogy szerinte nem csak a nyugdíjasok jövedelmét kellene növelni. Ezért szükségesnek látja egy 2023. január elsején hatályba lépő intézkedéscsomag megvitatását a koalícióban. „De a nyugdíjak biztos növekedni fognak, ezt a döntést már meghoztuk a miniszterelnökkel együtt” – tette hozzá Ciolacu.

Az átlagnyugdíj 1851 lej Romániában

A statisztikai intézet éppen kedden közölte, hogy az idei második negyedévben 1851 lej volt az átlagnyugdíj, 0,3 százalékkal magasabb, mint az előző negyedévben. Az összeget a nyugdíjak összes kategóriájának – társadalombiztosítási, rokkantsági, özvegyi – a figyelembevételével számították ki.

A nyugdíjasok átlagos száma 5,003 millió volt a második negyedévben, 21 ezerrel kevesebb, mint az év első három hónapjában; az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozó nyugdíjasok átlagos száma 4,604 millió volt, 13 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedévben.

Az állami társadalombiztosítási rendszerhez tartozó nyugdíjasok és a munkavállalókhoz aránya országos szinten 8 volt a 10-hez a második negyedévben, jelentős területi eltérésekkel. Így például Ilfov megyében és Bukarestben 4 nyugdíjas jutott 10 munkavállalóra, de Teleorman megyében már 15 jutott 10 alkalmazottra, míg Vaslui megyében 14 a 10-hez az arány.

Területenként jelentősen eltér az állami társadalombiztosítási átlagnyugdíj összege is: míg Botoşani megyében 1409 lej, Giurgiu megyében 1419 lej, Vrancea megyében 1427 lej volt a második negyedévben, addig Hunyad megyében 2354 lej, Bukarestben 2249 lej, Brassó megyében pedig 2085 lej.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!