Növekszik a munkanélküliségi segély összege

2022. szeptember 7. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A képviselőház döntéshozó fórumként szavazta meg azt az egyébként RMDSZ által kidolgozott törvénytervezetet, amely szerint 131 lejjel emelkedik a munkanélküliségi segély összege azon személyek esetében, akik elveszítették munkahelyüket, de az elmúlt 24 hónapban legalább 12 hónapot dolgoztak megszakítás nélkül, nem teljesítik a nyugdíjazási követelményeket, illetve regisztrálták magukat a Megyei Munkaerő-elosztó Ügynökségnél (AJOFM) – számol be az RMDSZ közleménye.

Az eddig érvényben lévő rendelkezések alapján a munkanélküliségi segély kiszámításánál az úgynevezett szociális referenciamutató (ISR) 75%-át vették alapul. Mivel az ISR jelenlegi 525,50 lejes szinten van meghatározva, a munkanélküliségi segély 394 lejt jelentett (az 525,50 lej 75%-a).

Az RMDSZ által kidolgozott tervezet most úgy változtatja a jogszabályokat, hogy a munkanélküliségi segély ezentúl az ISR 100%-a lesz, tehát 525,50 lej,

ugyanakkor a juttatás értéke tovább növekedhet a szolgálati idő alapján. Annak a munkavállalónak, aki legalább 3 évet dolgozott, az elmúlt 12 hónap bruttó átlagbérének 3%-a adódik hozzá a segélyhez, 5 munkaév után 5%, 10 munkaév után 7%, 20 munkaév után pedig 10%-kal nő a munkanélküli segély értéke.

A tervezet azt követően lép érvénybe, ahogy Klaus Iohannis államfő kihirdeti.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!